Kronik diz osteoartritinde genikular sinir bloğunun ağrı ve engellilik üzerine etkinliği
Effectiveness of genicular nerve block on pain and disability in chronic knee osteoarthritis
- Tez No: 864567
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA GÜNAY
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: genikular sinir bloğu, diz osteoartriti, gonartroz, ağrı, dizabilite, genicular nerve block, knee osteoartritis, pain, disability, gonarthrosis
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
KRONİK DİZ OSTEOARTRİTİNDE GENİKULAR SİNİR BLOĞUNUN AĞRI VE ENGELLİLİK ÜZERİNE ETKİNLİĞİ ÖZET Amaç: Diz Osteoartritinde ağrı ve engelliliği azaltmak amacıyla genikular sinir bloğu yapılabilir. Genikular sinir bloğunun (GSB) etkinliğini değerlendiren sınırlı sayıda çalışma, bu yöntemin ağrıda azalma ve fonksiyonel iyileşme sağlayabileceğine dair sonuçlar göstermiştir. Klinik uygulamada genikular sinir bloğu, sadece lokal anestezik ile uygulanabilir veya adjuvan olarak kortikosteroid eklenebilir. Bu çalışmada amacımız bu iki farklı yöntemin diz osteoartrinde ağrı, fonksiyonellik ve fiziksel kapasite üzerine etkinliğini, objektif parametre ve testler ile plasebo kontrollü olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize çift kör olarak tasarladığımız çalışmamıza, 3 aydan uzun süreli diz ağrısı olan, American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre diz osteoartriti tanısı alan hastalar dahil etme ve dışlama kriterlerine göre alındı. 81 hasta, randomize olarak 1.tedavi grubu ( lokal anestezik ile GSB ), 2.tedavi grubu (lokal anestezik ve kortikosteroid ile GSB), plasebo grubu (serum izotonik ile subkutan injeksiyon) şeklinde üç gruba ayrıldı. Bir fizyoterapist tarafından bütün hastalara diz egzersiz programı gösterildi ve bir ay boyunca her gün düzenli olarak egzersizleri yapmaları gerektiği söylendi. Değerlendirme parametreleri Vizüel Analog Skala, WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) anketi, algometre ile basınç ağrı eşiği ölçümleri ve 40 metre hızlı yürüme testi olarak belirlendi. Bütün değerlendirme ölçümleri işlemden önce, işlemden 1 hafta sonra ve işlemden 1 ay sonra yapıldı. Bulgular: Her grupta 25 hasta olmak üzere toplam 75 hasta çalışmayı tamamladı. Hastaların demografik ve klinik özellikleri ile başlangıçtaki değerlendirme ölçümlerinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Hastalar tedavi ile ilgili herhangi bir yan etki bildirmedi. Vizüel Analog Skala skorlarında üç grupta da başlangıca göre tedavi sonrası 1.hafta ve tedavi sonrası 1.ay skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı(p0,05). Gruplar arası karşılaştırmada tedavi grupları, plaseboya kıyasla istatistiksel olarak daha üstün bir iyileşme gösterdi (p0,05). WOMAC ölçümlerinde, toplam skorda ve bütün alt skorlarda, her iki tedavi grubunda da plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlemlendi(p0,05). Sonuç: Diz Osteoartritinde genikular sinir bloğu, adjuvan olarak kortikosteroid kullanılsın veya kullanılmasın, hastalarda ağrı ve dizabilitede azalma ve fiziksel kapasitede iyileşme sağlar.
Özet (Çeviri)
EFFECTIVENESS OF GENICULAR NERVE BLOCK ON PAIN AND DISABILITY IN CHRONIC KNEE OSTEOARTHRITIS ABSTRACT Aim: Genicular nerve block can be performed to reduce pain and disability in Knee Osteoarthritis. A small number of studies evaluating the effectiveness of genicular nerve block (GNB) have shown that this method can provide pain relief and functional improvement. In clinical practice, genicular nerve block can be performed with local anesthetic alone or corticosteroids can be added as an adjuvant. Materials and Methods: Patients with knee pain lasting more than 3 months and diagnosed with knee osteoarthritis according to American College of Rheumatology (ACR) criteria were included in our prospective, randomized, double-blind study, according to the inclusion and exclusion criteria. 81 patients were randomly divided into three groups: 1st treatment group (GNB with local anesthetic), 2nd treatment group (GNB with local anesthetic and corticosteroid), placebo group (serum isotonic with subcutaneous injection). All patients were given a knee exercise program by a physiotherapist and were told to do the exercises regularly every day for a month. Evaluation parameters were determined as Visual Analog Scale, WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) questionnaire, pressure pain threshold measurements with algometer and 40-meter fast paced walk test. All evaluation measurements were made before the treatment, 1 week after the treatment and 1 month after the treatment. Results: A total of 75 patients, 25 patients in each group, completed the study. There was no statistically significant difference between the groups in the demographic and clinical characteristics of the patients and initial evaluation measurements (p>0.05). Patients did not report any treatment-related side effects. A statistically significant improvement was observed in the Visual Analog Scale scores in all three groups compared to the baseline at the 1st week and 1st month after treatment (p0,05). In between-group comparison, treatment groups showed a statistically superior improvement compared to placebo (p0.05). A statistically significant improvement was observed in WOMAC measurements, total score and all subscores compared to placebo in both treatment groups (p 0.05). Conclusion: Genicular nerve block in Knee Osteoarthritis provides a reduction in pain and disability and an improvement in physical capacity in patients, whether corticosteroids are used as an adjuvant or not.