Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran hasta profilinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospectively examine the patient profile who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine Polyclinics
  1. Tez No: 864572
  2. Yazar: CİHAD ŞENCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, sağlık hizmetleri, nüfus özellikleri, tanı, Family medicine, health services, population characteristics, diagnosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran hasta profilinin retrospektif incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; retrospektif ve tanımlayıcı desende tasarlandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine 15.09.2023-15.10.2023 tarihleri arasında başvuran, dahil edilme kriterlerini karşılayan 1490 kişinin verileri kullanıldı. Verilerin kategorilendirilmesinde Olgu Rapor Formu kullanıldı. Bulgular: Başvuran kişilerin yaş ortalaması 35,73±15,17 yıl olup, en çok 19-39 yaş aralığındaki kişilerin başvurduğu görüldü. 65 yaş ve üzeri başvuru oranı %5 (n=75) ile tüm nüfusa göre düşük olarak değerlendirildi. Başvuranların %65,9'u (n=982) kadındı. Başvuranların %95,6'sı (n=1425) T.C. uyruklu, %50,5'i (n=752) evli, %94,4'ü (n=1407) SGK kapsamında sağlık güvencesine sahip idi. En sık başvuru nedeni: %37,8 (n=563) ile hastalık nedeni ile muayene isteği oldu. En sık şikâyetin %20,1 (n=299) ile ağrı olduğu, sonrasında sırası ile halsizlik, öksürük ve ateş şikâyetleri olduğu görüldü. En çok konulan tanı %46,8 (n=698) ile“Başka yerde sınıflandırılmamış diğer yumuşak doku hastalıkları”(M79) tanısı idi. En sık verilen hizmet %44,0 (n=656) ile tetkik istemi idi. Başvuran kişilerin %25,6'sı (381) randevu alarak başvurmuş, %11,3'üne (n=169) danışmanlık hizmeti verilmiş, %42,3'üne (n=630) laboratuvar tetkiki istenmiş, %22,6'sına (n=336) radyolojik görüntüleme istenmiş ve %5,9'u (n=88) başka branşlara sevk edilmişti. Sonuç: Yaşlı ve erkek cinsiyet gibi nüfus grupları için sağlık hizmetlerine erişimin geliştirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin teşvik edilmesi, sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi, randevu alma oranlarının artırılması, danışmanlık hizmetlerinin sağlanması ve laboratuvar tetkiki taleplerinin azaltılması; birinci basamak hizmetlerinin daha adil, etkin ve verimli kullanılmasını ve toplumsal sağlığın iyileştirilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively examine the patient profile who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine Polyclinics. Materials and Methods: This study; It was designed in a retrospective and descriptive pattern. Data of 1490 people who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine Polyclinics between 15.09.2023 and 15.10.2023 and met the inclusion criteria were used. Case Report Form was used to categorize the data. Results: The average age of the applicants was 35.73±15.17 years, and it was found that people between the ages of 19-39 applied the most. The application rate for those aged 65 and over was considered low compared to the entire population, at 5% (n = 75). 65.9% (n=982) of the applicants were women. 95.6% of the applicants (n=1425) were from T.C. nationality, 50.5% (n=752) were married, and 94.4% (n=1407) had health insurance within the scope of SGK. The most common reason for admission was a request for examination due to illness, with 37.8% (n=563). The most common complaint was pain with 20.1% (n=299), followed by fatigue, cough and fever, respectively. The most common diagnosis was“Other soft tissue diseases not classified elsewhere”(M79) with 46.8% (n=698). The most frequently provided service was requesting a test with 44.0% (n=656). 25.6% (381) of the applicants applied by making an appointment. Consultancy service was provided to 11.3% (n=169) of the patients, laboratory examination was requested to 42.3% (n=630), radiological imaging was requested to 22.6% (n=336) and 5.9% (n=88) were transferred to other branches. Conclusion: Improving access to health services for population groups such as the elderly and male gender, promoting preventive health services, improving health literacy, increasing appointment rates, providing consultancy services and reducing laboratory examination requests; It can ensure more equitable, effective and efficient use of primary care services and improve social health.