Kanserli çocuklarda rutin bir hepatit B aşılama programının sonuçları
Responses to hepatitis B vaccination in children receiving treatment for cancer
- Tez No: 86526
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK SARIALİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: HBV infeksiyonları, HBV aşısı, çocukluk çağı kanserleri, anti-kanser tedavi, total lenfosit sayısı, HBV infection, HBV vaccine, childhood cancer, anti-cancer therapy, total lymphocyte count
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET ONKOLOJİK TEDAVİ ALAN KANSERLİ ÇOCUKLARDA RUTİN BİR HEPATİT-B AŞILAMA PROGRAMININ SONUÇLARI Dr.Funda Çorapçıoğlu - Posacı AMAÇ: Onkolojik tedavi altındaki kanserli çocuklarda Hepatit - B (HBV) infeksiyonları ciddi bir klinik problemdir. Konu, özellikle Türkiye gibi infeksiyonun yaygın olduğu ülkelerde daha da önemlidir. HBV aşılamasının infeksiyonun önlenmesi yönünden etkin bir yöntem olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, onkolojik tedavi altında iken rutin bir aşılama programı çerçevesinde aşılanan çocuklardaki aşı yanıtını etkileyen faktörleri belirlemektir. HASTALAR VE METOD: Çalışmaya, Ocak 1993 - Haziran 1998 tarihleri arasında kliniğimizde izlenen, onkolojik tedavi almakta iken aşılanmaya başlanılan, bir ay ara ile üç kez 40 ^gr olarak uygulanan aşı programını (GenHevac, Engerix-B veya Hepavax Gene-inj. aşılarından herhangi biriyle) tamamlamış ve aşılamanın başlangıcından 3-9 ay içinde antikor yanıtı en az bir kez bakılmış hastalar alındı. 10 mlU/L'nin üzerindeki anti-HBs türeleri serokonversiyon olarak kabul edildi. Hastaların dosyalan değerlendirilerek; yaş, cinsiyet, tümör tipi, aşıya başlanma zamanı, aşı tipi, aşı döneminde uygulanan cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, geçirilen infeksiyonlann aşı yanıtı üzerindeki etkisi değerlendirildi. Aşı yanıtı ile aşılama dönemindeki en düşük total lenfosit sayısı arasındaki ilişki araştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya alınan 24'ü kız, 28i erkek toplam 52 hastanın yaş ortalamaları 9,9 ± 5,0 (9 ay-18 yaş) yıl idi. Tanı ile aşılamaya başlama tarihi arasındaki süre median 2 ay (0-48 ay) bulundu. Hastaların 27'sinde tümör lenfoproliferatif, 25'inde solid idi. Aşıya yanıtın aşılama dönemindeki en düşük total lenfosit sayısı ile kuvvetli bir korelasyon gösterdiği anlaşıldı (r= 0,57, p< 0,0001). Tüm grupta serokonversiyon oranı %65 bulundu. Kız cinsiyetin, 10 yaşın üzerinde olmanın, lenfoproliferatif tümör tanısının, yüksek doz radyoterapi ve/veya kemoterapinin, aşılanma döneminde infeksiyon geçirmenin aşı yanıtını olumsuz etkilediği görüldü. YORUM: Onkolojik tedavi altındaki hastalarda uygulanacak HBV aşılaması hastaların yaklaşık %65'inde serokonversiyon sağlayarak HBV infeksiyonuridan korunmada etkin olmaktadır. Aşı yanıtı, aşılama dönemindeki en düşük total lenfosit sayısı ile kuvvetli bir korelasyon göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESPONSES TO HEPATITIS - B VACCINATION IN CHILDREN RECEIVING TREATMENT FOR CANCER Funda Çorapçıoğlu - Posacı, MD. OBJECTIVES: Hepatitis - B virus (HBV) infections are serious clinical problem in children with cancer. HBV vaccination is reported to be effective in preventing HBV infections. The purpose of this study was to determine the variables that influenced the outcome of a vaccination program in the children who were receiving treatment for cancer. PATIENTS AND METHODS: Patients were included in this study provided that received 40 ^g of HBV vaccine (either GenHevac or Engerix-B or Hepavax Gene-inj. type) in every month for three consequtive months while receiving anti-cancer treatment in our wards during the period from January 1993 to June 1998. An additional requirement was their, evaluation for their anti-HBV antibody responses for at least once within 3-9 months from the onset of vaccination. Patient age, sex, tumor type, timing of vaccination as well as the surgery, radiation therapy, chemotherapy and infections during the vaccination periods for their effects on the outcomes of vaccination. In addition possible relationship of the vaccination response to the smallest concentration of blood lymphocytes during the vaccination period was evaluated. RESULTS: A total of 52 patients (24 girls, 28 boys) were studied. The youngest patient was 9 months old and the oldest patient was 18 years old (mean 9.9 ± 5.0 years). Vaccination started on median 2 months after the diagnosis of tumor (range: 0-48 months). Twenty-seven patients had a lymphoproliferative disorder and 25 had solid tumor. The anti-HBV antibody titer and the lowest concentration of blood lymphocytes during the vaccination period correlated (r= 0.57, p< 0.0001). The rate of seroconversion was 65% in the overall group. Response to the vaccine was relatively impaired in girls, in children over 10 years of age and in children with lymphoproliferative diseases. High dose radiation and/or chemotherapy and infectious diseases during the vaccination period also had adverse effect on the vaccine response. CONCLUSIONS: HBV vaccination provides approximately 65% seroconversion and protects against HBV infection in children receiving treatment for cancer. The vaccine response is strongly related to the lowest concentration of blood lymphocytes during vaccination.