D grubu ve yeniler grubu sanatçılarının soyut eserlerinin incelenmesi
Investigation of the abstract paintings of group D and newcomers group artists
  1. Tez No: 865268
  2. Yazar: SEMİH YÖNDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Resim, Çağdaş Türk Resim Sanatı, D Grubu, Yeniler Grubu, Abstract Pintings, Group D, Group Newcomers and contemporary Turkish Piainting art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
19. yüzyılda geleneksel resim anlayışını terk eden sanatçıların kendi gerçekliklerini keşfettiği bir dönemin sonucu olarak soyut sanat karşımıza çıkmıştır. Kübizm, empresyonizm ve fovizm gibi Avrupa'da ortaya çıkmış akımların renk ve biçimleriyle oynanmış, resim sanatında farklı bir dil oluşturulmuştur. wassily Kandinsky'nin 1910 yılında yapmış olduğu soyut suluboya eseriyle başlayan çalışmaları, geniş bir coğrafyada kabul görmüştür. Avusturya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde, Rusya ve Amerika Birleşik Devletler'inde soyut çalışan sanatçılar olmuştur. 19. yüzyıla kadar geleneksel sanatlardan etkilenen Türk ressamlar, Osmanlının son döneminde askeri alanda gelişmelere katkı sağlamak amacıyla yurt dışına gönderilen asker ressamlarla farklı bir döneme girmiştir. Resim sanatındaki gelişmelerin ilk kıvılcımı olarak kabul edebileceğimiz bu dönemin devamında, Avrupa'da sanat eğitimi almaya gönderilen ya da kendi imkânlarıyla giden ressamların eğitimlerini tamamlayıp yurda dönerek farklı gruplar kurduklarını görüyoruz. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, D Grubu ve Yeniler Grubu'nu kuran sanatçılarının eğitimini aldıkları yenilikçi akımların etkisiyle ürettikleri eserlerin, çağdaş Türk resminin gelişimine büyük katkısı olmuştur. Türk resim sanatında soyut eserler üreten sanatçılar dikkat çekmeye başlamıştır. Bu araştırmada, soyut kavramı, soyut sanatın gelişim süreci ve çağdaş Türk resim sanatı gelişim süreci anlatılmıştır. Avrupa'da doğup soyut sanatın ortaya çıkmasında etkili olan empresyonizm, fovizm, kübizm, fütürizm, dadaizm ve orfizm gibi sanat akımlarına değinilmiştir. Betimsel araştırma ve tarama yöntemleri kullanılarak Türk resim sanatının gelişimine katkıda bulunmuş olan D Grubu ve Yeniler Grubu sanatçılarından soyut eserler üreten; Elif Naci, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrelnisa Zeid, Sabri Berkel, Zeki Faik İzer, Abidin Dino, Ferruh Başağa, Selim Turan, Nuri İyem ve Nejat Melih Devrim'den oluşan sanatçıların hayatı, eserleri ve sanatsal gelişimleri incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 19 th century, abstract art emerged as a result of a period in which aertist abandoned the traditional understanding of painting and discovered their own realities. A different language was created in the art of painting, by playing with the colors and forms of movements that emerged in Europe, such as Cubism, impressionism and fauvism.Wasilly Kendiskys woeks, which started with her abstract watercolor painting in 1910, have been accepted in a wide geography. There were artists working abstractly in European countries such as, Austria, France, the Netherlands, as well as Russia an USA. Turkish painters, who were influenced by traditional aerts until the 19 th century, went to a different field with the soldier painters sent to abroad inorder o contribute to developments in the military field for the last period of Ottoman Empire. In the continuation of this period, which we can consider as the fırst spark of the developments in the art of painting, we see that the painters who were sent to the Europe or who were there their own possibility, completed their educationand returned to home and established different groups. The Works produced by the aertists who founded the Independent Painters and Sculptors Union, the Group D and New comers, under the ınfluence of innovative movement in which they were trained, have made a great contribution to the development, of contemporary Turkish painting. Artists who produce abstract Works in Turkish painting have begun to take attention.In this research, the concept of abstract, the development process of contemporary Turkish painting arts are explained. Art movements such as impressionism, dadaism, cubism, fauvism, futurism and orphism, which were born in Europe and were effective in theemergence of abstract art, were mentioned. Using descriptive research an dscanning methods, Group D and New comers aertists who contributed to the development of Turjish painting art, Elif Naci, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrelnisa Zeid, Zeki Faiik İzer, Sabri Berkel, Abidin Dino, Ferruh Başağa, Selim Turan, Nuri İyem And Nejat Melih Devrim, by examining the lives, Works and artistic developments of the aertists.