The reflections of American immigrant experience in the ethnic food memoirs of female writers
Kadın yazarların etnik yemek-anı eserlerinde Amerikan göçmen deneyimi yansımaları
- Tez No: 865277
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: etnik yemek, cinsiyet, etnisite, sınıf, gastroeleştiri, kesişimsel feminism, Louise DeSalvo, Crazy in the Kitchen, ethnic food, gender, ethnicity, class, gastro criticism, intersectional feminism, Louise DeSalvo, Crazy in the Kitchen
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yemek sadece temel bir besin maddesi değil, aynı zamanda etnisite, cinsiyet, sınıf gibi çoklu kimlik yapılarının önemli bir göstergesidir. Bu çeşitlilikle bütünleşmiş olarak, Louise DeSalvo'nun Crazy in the Kitchen: Food, Feuds, and Forgiveness in an Italian American Family adlı yemek-anı eseri, bu yapılar arasındaki ilişkiyi gösteren çok yönlü bir bakış açısı sunar. DeSalvo'nun ailesindeki kadınlar, ataerkil ve kapitalist egemenlik alanlarında kesişen baskıya maruz kalır, hayatları derinden etkilenir. Bu nedenle ortaya çıkan travma ve direniş, DeSalvo'nun yemek-anı türündeki eserinde yiyecek aracılığıyla açığa çıkar. Bu tez Crazy in the Kitchen adlı eserdeki karşılıklı dinamikleri gastroeleştirel okuma ile, kesişimsel feminism bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Food is not only an essential aliment but also a significant indicator of multiple identity structures such as ethnicity, gender, class and so forth. Embedded with this multiplicity, Louise DeSalvo's Crazy in the Kitchen: Food, Feuds, and Forgiveness in an Italian American Family presents a versatile perspective indicating the interrelation between these structures. The women in DeSalvo's family are subjected to oppression where patriarchal and capitalist domination intersect, profoundly impacting their lives. Accordingly, the trauma and resistance that surface are revealed through the medium of food in DeSalvo's foodoir. This thesis aims at exploring the reciprocal dynamics in Crazy in the Kitchen, applying a gastro critical reading in the context of intersectional feminism.