The effect of positive psychological capital on work-life balance: A study in the automotive sector of Konya Organized Industrial Zone
Pozitif psikolojik sermayenin iş yaşam dengesi üzerindeki etkisi; Konya Organize Sanayi Bölgesinde, otomotive sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 865568
  2. Yazar: FATİMA-EZZAHRAE ATTIF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psychological capital, Positive psychological capital, Work life balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Pozitif psikolojik sermaye kavramının alternatif bir tanıtımı, pozitif psikoloji ve pozitif örgütsel davranış çerçevelerinden elde edilen içgörüleri içerecek şekilde genişletilmekte olan örgütsel davranış alanındaki önemli bir araştırma alanıdır. Pozitif psikolojik sermaye kavramı dört kurucu alt boyuttan oluşmaktadır: iyimserlik, umut, öz yeterlilik ve dayanıklılık. Bu araştırmanın amacı, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv sektöründe yönetici pozisyonunda çalışanların pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin iş-yaşam dengesini sağlamaları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki otomotiv sanayi şirketlerinde çalışan 383 yönetici çalışandan bilgi toplamak için basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler bir anket aracılığıyla toplanmış ve daha sonra SPSS 25 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, pozitif psikolojik sermayenin iş-yaşam dengesi üzerinde kayda değer ve önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, iş-yaşam dengesi ile dayanıklılık ve umut özellikleri arasında güçlü bir pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Psikolojik Sermaye, Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Yaşam Dengesi.
Özet (Çeviri)
An alternative presentation of the concept of positive psychological capital is a key area of research within the expanding boundaries of organisational behaviour. Insights are being drawn from the frameworks of positive psychology and positive organisational behaviour, with positive psychological capital comprising four constituent sub-dimensions: optimism, hope, self-efficacy, and resilience. The objective of this research is to investigate the impact of positive psychological capital levels on achieving work-life balance among managerial employees in the automotive sector within the Konya Organized industrial Zone. The study employed a simple random sampling methodology to gather information from 383 managerial employees working in automotive industry companies in the Konya Organized Industrial Zone. The data was gathered via a survey, which was subsequently analysed using SPSS 25. The findings of the research indicate that there is a notable and substantial effect of positive psychological capital on work-life balance. Furthermore, a robust positive correlation was established between work-life balance and the traits of resilience and hope.