The role of intercultural communicative competence in willingness to communicate among pre-service English language teachers
İngilizce öğretmen adayları arasında iletişim isteğinde kültürlerarası iletişim yeterliliğinin rolü
- Tez No: 865978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİN KAZAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası İletişim Yeterliliği (ICC), İletişim İsteği (WTC), İngilizce Öğretmen Adayları, Küreselleşme, Çok Kültürlü Eğitim, Intercultural Communicative Competence (ICC), Willingness to Communicate (WTC), Pre-service EFL Teachers, Globalization, Multicultural Education
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kültürlerarası İletişim Yeterliliği (ICC) ile İletişim İsteği (WTC) arasındaki ilişkiyi anlamak günümüzün küreselleşmiş kültüründe ve çok kültürlü eğitim bağlamlarında çok önemlidir. Bu ilişkiyi derinlemesine inceleyen bu çalışma, Türkiye'deki bir devlet üniversitesine kayıtlı 164 İngilizce öğretmen adayına odaklanmaktadır. Arasaratnam'ın (2010) Entegre ICC Modeli (IMICC) ve Uluslararası Duruş Ölçeği'ni (Mystkowska-Wiertelak & Pawlak, 2016) kullanan ve 10 açık uçlu görüşme sorusuyla desteklenen bu araştırma, İngilizce öğretmen adaylarının ICC ile WTC seviyeleri arasındaki karmaşık bağlantıları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nicel analiz, ICC'nin WTC üzerinde önemli bir etkisini ortaya çıkarmıştır ve varyansın %60'ını açıklamıştır. Spesifik olarak, ICC'nin hem duygusal hem de bilişsel boyutları, WTC seviyelerinin önemli belirleyicileri olarak ortaya çıkmıştır. Dahası, niteliksel içgörüler, henüz tam olarak ele alınmamış olan spesifik müdahaleler yoluyla ICC'yi geliştirme potansiyelini vurgulamıştır. Sonuçlar öğretmen eğitimi programlarının ötesine uzanmakta ve hem eğitimciler hem de öğrenciler arasında ICC'yi teşvik etmeyi amaçlayan müfredat reformlarına ve mesleki gelişim girişimlerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Sonuç olarak, ICC seviyelerinin yükseltilmesi, giderek daha fazla birbirine bağlanan ve çeşitlilik gösteren dünyamızda gezinmek için gerekli olan daha kapsayıcı ve etkili iletişim uygulamalarını teşvik edebilir.
Özet (Çeviri)
Understanding the relationship between Intercultural Communicative Competence (ICC) and Willingness to Communicate (WTC) is crucial in today's globalized culture and multicultural educational contexts. Delving into this relationship, this study focuses on 164 pre-service English as a Foreign Language (EFL) teachers who are enrolled in a state university in Turkey. Employing Arasaratnam's (2010) Integrated Model of ICC (IMICC) and the International Posture Scale (Mystkowska-Wiertelak & Pawlak, 2016), supplemented by 10 open-ended interview questions, this research aims to uncover the intricate connections between ICC and WTC among pre-service EFL teachers. Quantitative analysis revealed a substantial influence of ICC on WTC, explaining 60% of its variance. Specifically, both affective and cognitive dimensions of ICC emerged as significant predictors of WTC levels. Moreover, qualitative insights highlighted the potential for cultivating ICC through specific interventions, yet to be fully addressed. The implications extend beyond teacher education programs, emphasizing the need for curriculum reforms and professional development initiatives aimed at fostering ICC among educators and students alike. Ultimately, enhancing ICC levels can foster more inclusive and effective communication practices, essential for navigating our increasingly interconnected and diverse world.