The relationship between the cloze test, cloze tasks, and young learners' achievement
Boşluk doldurma testleri, boşluk doldurma tabanlı testler ve genç öğrencilerin başarıları arasındaki ilişki
- Tez No: 865992
 - Danışmanlar: PROF. DR. HOSSEIN FARHADY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Boşluk Doldurma Testleri, Boşluk Doldurma Tabanlı Testler, Başarı, Dil Yeterliliği, Genç Öğrenciler, Cloze Test, Cloze-Based Tasks, Achievement, Language Proficiency, Young Learners
 - Yıl: 2024
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 165
Özet
Boşluk doldurma testleri tarihsel olarak yalnızca okuduğunu anlama ve okunabilirliği ölçmek için kullanılmıştır. Bu çalışmada akademik başarının bir ölçüsü olarak boşluk doldurma testlerine yer verilmiş ve öğrencilerin başarısı ile bu testler arasındaki ilişkinin bulunması amaçlamıştır. Katılımcılar, Türkiye'deki özel bir okuldaki 42 kadın ve erkek genç öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin analizi, belirli aralıklarla uygulanan standart ve standart olmayan 2 set boşluk doldurma testi ile öğrencilerin okulları tarafından uygulanan başarı testlerinden elde edilmiştir. Toplamda 20 testten elde edilen veriler betimsel istatistik, korelasyon ve faktör analizi yoluyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, boşluk doldurma testlerinin genç öğrencilerin bulunduğu dil sınıflarında başarının bir ölçüsü olarak kullanılabileceğini sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditionally, the cloze test has been utilized merely to evaluate readability and comprehension. This study sought to determine the association between students' success on cloze tests and cloze tests as a measure of academic achievement. The participants were 42 non-native female and male young learners in a private school in Turkey. The analysis of the data was obtained from two sets of cloze tests including standard and nonstandard tests that are administered in a time interval and the achievement tests administered by the institution. The data obtained from 20 tests in total were analyzed through descriptive statistics, correlation, and factor analysis. The positive outcomes suggest that cloze tests may serve as a way to gauge student achievement in language classes with young students.