Standart insizyonla yapılan karpal tünel sendromu cerrahisinde yalnızca transvers karpal ligaman kesilmesi ile transvers karpal ligaman ve antebrakiyal fasyanın birliktekesilmesinin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of cutting the transverse carpal ligament and cutting the transversed carpal ligament and antebracial facia together in carpal tunnel syndrome surgery performed with standard incision
- Tez No: 868024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER ULUDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, Transvers Karpal Ligaman, Antebrakiyal Fasya, İnsizyon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada karpal tünel sendromu nedeniyle opere olan hastalardan cerrahi sırasında yalnızca transvers karpal ligamenti kesilen grup ile transvers karpal ligament ve antebrakiyal fasyanın birlikte kesilmesiyle oluşan grubun klinik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: 2018-2023 yılları arasında karpal tünel sendromu nedeniyle opere olan hastalar retrospektif olarak tarandı. Hastalardan sadece transfers karpal ligamanı kesilen hastalar 1. Grup transver karpal ligamana ek olarak antebrakial fasyanında eklenmesiyle oluşan hastalar ikinci grup olarak alındı.Hastalarda yaş,cinsiyet taraf ve klinik sonuçlar istatiksel olarak karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya her bir grupta 2'si (%8,0) erkek, 23'ü (%92) kadın olmak üzere toplam 50 hasta katılım sağlamıştır. Birinci gruptaki hastaların ortalama yaşı 55,84±12,43, ikinci gruptaki hastaların ortalama yaşı 57,20±7,96 idi.Hem grup 1 hem de grup 2 de yer alan hastaların yaşları ile PEM, Mayo ve Boston değerlendirme sonuçları arasında korelasyon tespit edilmemiştir Grup1 ve Grup2 hastalarının ameliyat oldukları tarafları ile Mayo, Pem ve Boston (postop) skalaları değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilememiştir. Ameliyat olunan tarafın hasta memnuniyeti üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Klinik olarak gruplar arası karşılaştırmalarda Mayo, PEM ve Boston (postop) değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir.Grup 1 ve grup 2 hastaların ameliyattan sonra geçen süre ile Mayo, Pem ve Boston (postop) skalaları değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Ameliyattan sonra geçen sürenin hasta memnuniyeti üzerinde etkisi olumlu yönde olmaktadır. SONUÇ : Standart insizyonla yapılan karpal tünel sendromu cerrahisinde yalnızca transvers karpal ligaman kesilmesi ile transvers karpal ligaman ve antebrakiyal fasyanın birlikte kesilmesi arasında klinik sonuçlar açısından anlamlı fark bulunmamaktadır. Ameliyattan sonra geçen sürenin hasta memnuniyeti üzerinde etkisi olduğu görülmüşken ameliyatın gerçekleştirilmiş olduğu tarafın ve hasta yaşının hasta memnuniyeti üzerinde etkisi bulunmamaktadır.Transvers karpal ligamente ek olarak antebrakiyal fasyanın kesilmesi,bu işlem esnasında özellikle median sinirin palmar kutenöz dalının yaralanma ihtimaline karşı antebrakiyal fasyanın kesilmemesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to compare the clinical outcomes of patients operated on for carpal tunnel syndrome, in the group in which only the transverse carpal ligament was cut during surgery and the group in which the transverse carpal ligament and antebrachial fascia were cut together. METHODS: Patients who were operated on due to carpal tunnel syndrome between 2018 and 2023 were retrospectively scanned. Patients in whom only the transfer carpal ligament was cut were included in the first group. Patients formed by the addition of the antebrachial fascia in addition to the transverse carpal ligament were included in the second group. Age, gender, side and clinical results of the patients were compared statistically. RESULTS: A total of 50 patients participated in the study, 2 (8.0%) men and 23 (92%) women in each group. The average age of the patients in the first group was 55.84±12.43, and the average age of the patients in the second group was 57.20±7.96. A correlation was detected between the ages of the patients in both group 1 and group 2 and the PEM, Mayo and Boston evaluation results. No statistically significant difference was detected between the operated side of Group1 and Group2 patients and Mayo, Pem and Boston (postop) scale values. The side on which the surgery is performed has no effect on patient satisfaction. Clinically, no statistically significant difference was detected between Mayo, PEM and Boston (postop) values in comparisons between groups. A statistically significant difference was detected between the time elapsed after surgery and Mayo, PEM and Boston (postop) scale values of group 1 and group 2 patients. . The time elapsed after surgery has a positive effect on patient satisfaction. . CONCLUSION: In carpal tunnel syndrome surgery performed with a standard incision, there is no significant difference in terms of clinical results between cutting only the transverse carpal ligament and cutting the transverse carpal ligament and antebrachial fascia together. While it was observed that the time elapsed after the surgery had an effect on patient satisfaction, the side where the surgery was performed and the age of the patient had no effect on patient satisfaction. It is thought that if the palmar cutaneous branch of the median nerve is injured during this procedure, it would be more appropriate to cut the antebrachial fascia as well as the transverse carpal ligament. KEYWORDS: Carpal Tunnel Syndrome, Transverse Carpal Ligament,Antebrachial Fascia, Incision,