İşyeri nezaketsizliği ile örgütsel bağlılık ilişkisinde algılanan yönetici desteğinin aracılık rolü: Hizmet sektörü örneği
The mediating effect of perceived supervisior support on the relationship between workplace incivility and organizational commitment: Case on service industry
- Tez No: 659275
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşyeri Nezaketsizliği, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Yönetici Desteği, Otel Çalışanları, Workplace Incivility, Organizational Commitment, Perceived Supervior Support, Hotel Employees
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hizmet sektörü işletmelerinin başarısında çalışan-çalışan ilişkilerinin niteliği ile çalışan-yönetici ilişkilerinin niteliği önemlidir. İlişkilerin kalitesi, öncelikle çalışan performansı ve sonrasında da işletme performansı üzerinde doğrudan etkilidir. İşletmelerde çalışan ilişkilerinin niteliğini etkileyen faktörlerden birisi de işyeri nezaketsizliğidir. İşyeri nezaketsizliği, işyerlerindeki sosyal etkileşimlerde zarar verme niyeti olan ve saldırı içeren düşük yoğunluklu davranışlardır. İşyeri nezaketsizliğinin, iş tatmini, örgütsel bağlılık, işten ayrılma niyeti gibi sonuçları söz konusudur. Bunun yanında, işyeri nezaketsizliğinin olumsuz etkilerini azaltan bazı değişkenler de söz konusudur. Bu öneminden dolayı bu tez çalışmasında, işyeri nezaketsizliği ile örgütsel bağlılık ilişkisinde algılanan yönetici desteğinin aracılık rolü incelenmiştir. Tez çalışması, insan ilişkilerinin daha yoğun yaşandığı hizmet sektörü işletmeleri olan otel işletmelerinden veri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Muğla ilindeki 36 otelin 323 çalışanından anket tekniği ile veri toplanmıştır. Tez çalışmasında,“işyeri nezaketsizliği”,“örgütsel bağlılık”ve“algılanan yönetici desteği”ölçmek için geçerliliği ve güvenilirliği sağlanmış ölçeklerden yararlanılmıştır. Tez çalışmasında, değişkenleri arası etkileşimi test etmek için öncelikle basit ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Sonrasında ise, aracılık etkisi PROCESS analizi ile doğrulanmıştır. Çalışmanın sonunda, işyeri nezaketsizliğinin örgütsel bağlılık ve algılanan yönetici desteği üzerinde negatif ve anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Algılanan yönetici desteğinin ise, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlıdır. Bununla birlikte, algılanan yönetici desteğinin değişkenler arası ilişkide tam aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda akademisyenlere ve otel yöneticilerine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The quality of employee-employee relations and the quality of employee-manager relations are important in the success of service sector enterprises. The quality of relationships has a direct impact on employee performance and then on business performance. One of the factors affecting the quality of employee relations in businesses is lack of workplace politeness. Workplace incivility is low-intensity behavior that has the intention of causing harm in social interactions in workplaces and involves assault. Workplace impoliteness has consequences such as job satisfaction, organizational commitment, intention to quit. In addition, there are some factors that reduce the negative effects of workplace impoliteness. Because of this importance, in this thesis work, the mediating role of perceived executive support in the relationship of workplace incivility and organizational commitment was examined. The thesis study was carried out by collecting data from hotel businesses, which are service sector enterprises where human relations are more intense. In this context, the survey technique collected data from 323 employees of 36 hotels in Muğla province. In his thesis, the validity and reliability scales were used to measure“ workplace incivility”,“ organizational commitment”, and" perceived supervisior support. In the thesis study, simple and multiple regression analysis was first performed to test the interaction between variables. Subsequently, the effect of mediation was confirmed by PROCESS analysis. At the end of the study, workplace incivility was found to have a negative and meaningful impact on organizational commitment and perceived executive support. The effect of perceived executive support on organizational commitment is positive and meaningful. However, perceived executive support has been determined to have a full mediating effect on the inter-variable relationship. In line with the results of the research, suggestions were made for academicians and hotel managers.