Serum neopterin düzeylerinin epileptik nöbeti öngörmedeki faydasının değerlendirilmesi
Evaluation of the usefulness of serum neopterin levels in predicting epileptic seizure
  1. Tez No: 869773
  2. Yazar: BAKİ HAYME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Neopterin, Epilepsi, Epileptik Nöbet, Biyobelirteç, Neopterin, Epilepsy, Epileptic Seizure, Biomarker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç : Nöbet, beyinde aşırı anormal veya senkronize nöronal aktivitenin sonucu olup klinik bir durumdur. Tekrarlayan, nonprovake nöbet durumları ise epilepsi hastalığı olarak değerlendirilir. Epilepsi tanısı, hastanın yaşadığı nöbetlerin özellikleri ve klinik durumunun yanı sıra elektroensefalogram (EEG), laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bulgulara dayanarak konulur. Yapılan bir çalışmada epilepsinin nokta prevalansı 6,38 /1000 kişi başına iken yaşam boyu prevalansı 7,60 /1000 kişi başına olarak tespit edilmiş ve epilepsinin yıllık kümülatif insidansı 67,77 /100.000 kişi başına iken insidans oranı 61,44 /100.000 kişi-yıl başına olarak bulunmuştur. Epileptik nöbetlerin teşhisi için bir dizi yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında bilgisayarlı tomografi (BT), elektroensefalografi (EEG), pozitron emisyon tomografisi (PET), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi (SPECT) ve genetik testler yer almaktadır. Kan tetkikleri, metabolik ve toksik ensefalopatilerin nedenini ortaya koymak adına faydalı olduğundan bu tetkiklere de bakılır. Biz de bu çalışmamızda Neopterinin Epileptik nöbeti öngörmedeki potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif kesitsel bir çalışma olan araştırmamızın kapsamına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil 01.07.2023-01.11.2023 tarihleri arasında Hastanemiz acil tıp kliniğine epileptik nöbet ile gelen, kliniğimizde nöbet geçirdiği görülen hastalar araştırmaya dahil edilip serum Neopterin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya kriterleri sağlayan toplam 128 hasta dahil edildi. Bu hastaların Epilepsi grubunda cinsiyet dağılımları incelendiğinde kadın olanların oranı %42.2 iken, erkek olanların oranı %57.8 olarak elde edilmiştir. Kontrol grubunda cinsiyet dağılımları incelendiğinde kadın olanların oranı %35.9 iken, erkek olanların oranı %64.1 olarak elde edilmiştir. Epilepsi hasta grubunda ortanca yaş değeri 32.5 iken Kontrol grubunda 30.5 olarak elde edilmiştir. Epileptik nöbet grubunda ortalama Neopterin değeri 0,13 ± 0,06 olup ortanca Neopterin değeri de 0.11 iken Kontrol grubunda ortalama Neopterin değeri 0,15 ± 0,06 olup ortanca değer 0.121 olarak elde edilmiştir. Epilepsi grubunda Neopterin değeri kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Epilepsi grubunu ayırt etmede Neopterin parametresine ait AUC değeri 0,657 olarak istatistiksel açıdan negatif yönlü anlamlı elde edilmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular Epileptik Nöbet hastalarında Neopterinin potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Seizure is a clinical condition resulting from excessive abnormal or synchronized neuronal activity in the brain. Recurrent, non-provoked seizure episodes are 13 considered as epilepsy. The diagnosis of epilepsy is based on the characteristics of the seizures experienced by the patient, as well as findings obtained through electroencephalogram (EEG), laboratory tests, and imaging methods. In a study, the point prevalence of epilepsy was found to be 6.38 per 1000 persons, while the lifetime prevalence was 7.60 per 1000 persons, and the annual cumulative incidence of epilepsy was 67.77 per 100,000 persons, with an incidence rate of 61.44 per 100,000 person-years. There are several methods for the diagnosis of epileptic seizures. These include computerized tomography (CT), electroencephalography (EEG), positron emission tomography (PET), magnetic resonance imaging (MRI), single photon emission computed tomography (SPECT), and genetic tests. Blood tests are also examined to identify the cause of metabolic and toxic encephalopathies. In this study, we investigated the potential of Neopterin in determining epileptic seizures. Materials and Methods: Our study, which is a single-center prospective cross-sectional study, included patients diagnosed with epilepsy at the emergency medicine clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital of Health Sciences University between 01.07.2023 and 01.11.2023, who experienced seizures or were suspected of having seizures in our emergency medicine clinic, and their serum Neopterin levels were measured. Results: A total of 128 patients meeting the criteria for the study were included. When the gender distribution was examined in the Epilepsy group, the proportion of females was 42.2%, while the proportion of males was 57.8%. In the Control group, the proportion of females was 35.9%, while the proportion of males was 64.1%. In the Epileptic seizure group, the average Neopterin value was 0.13 ± 0.06, with a median Neopterin value of 0.11, while in the control group, the average Neopterin value was 0.15 ± 0.06, with a median value of 0.121.. The Neopterin value was found to be lower in the Epilepsy group compared to the Control group. The AUC value for the Neopterin parameter in distinguishing the epilepsy group was 0.657, which was statistically significant in a negative direction. Conclusion: The findings indicate that Neopterin can be used as a potential biomarker in patients with epileptic seizures.