Pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamı algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of working environment perceptions of pediatric nurses
  1. Tez No: 869991
  2. Yazar: ŞEYMA BURGU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEFTUN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatri Hemşireliği, Çalışma Ortamı, Çalışma Ortamı Algısı, Pediatric Nursing, Working Environment, Perception of Working Environment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışma pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamı algılarının değerlendirilmesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalına bağlı olarak çalışan 160 hemşire oluşturdu. Veri toplama aracı olarak literatür doğrultusunda oluşturulan pediyatri hemşirelerine yönelik; Tanımlayıcı Bilgiler Formu ve 'Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği (HİİHÇODÖ)' kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 27.0 (IBM) paket programı kullanıldı. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine ilişkin frekans ve yüzde dağılımları ortalama ve standart sapma değerleri hesaplandı. 'Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği' nin (HİİHÇODÖ) normallik varsayımı Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri ile HİİHÇODÖ karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. İki nicel veri arasındaki ilişkiye Spearman Korelasyon Analizi ile bakıldı. Bulgular: Araştırmaya göre pediyatri hemşirelerinin %72.5'inin kadın, %68.1'inin bekar, evli olanların %50'sinin bir çocuğa sahip olduğu, %89.4'ünün lisans düzeyinde eğitim aldığı, %24.4'ünün pediyatrik yoğun bakım ünitesinde çalıştığı, %98.8'inin haftada 40-45 saat çalıştığı, %80.6'sının vardiyalı çalıştığı, %63.1'inin meslekten memnun olduğu, %59.4'ünün çalıştığı kurumdan memnun olmadığı belirlendi. Araştırmaya katılan pediyatri hemşirelerinin %40'ının kurumdan ayrılma konusunda kararsız olduğu, %59.7'sinin çocuk kliniğinde kurum isteği nedeniyle çalıştığı, %76.3'ünün çocuk ve ailesine verdiği bakımı kısmen yeterli bulduğu, %40'ının çalışma ortamından memnun olduğu saptandı. Çalışmaya katılan pediyatri hemşirelerinin HİİHÇODÖ toplam puan ortalamasının 2.62±0.41 olduğu belirlendi. Meslekten memnun olduğunu, çalıştığı kurumdan memnun olduğunu, kendi isteği ile çocuk kliniğinde çalıştığını, çocuk ve ailesine verdiği bakımı yeterli bulduğunu belirten pediyatri hemşirelerinin HİİHÇODÖ ve tüm alt boyut puan ortalamalarının istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamı değerlendirmesinin orta-iyi olduğu belirlendi. Global anlamda yaşanan hemşire iş gücü sıkıntısının önüne geçebilmek amacıyla ülkemizdeki pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamı memnuniyetlerinin arttırılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Mesleğinden memnun olan, çalıştığı kurumdan ayrılmak istemeyen, kendi isteğiyle çocuk kliniğinde çalışan, çocuk ve ailesine yeterli bakım verdiğini düşünen ve çalışma ortamından memnun olan pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamını değerlendirmelerinin iyi olduğu saptandı. Bu nedenle pediyatri hemşirelerinin çalışma ortamını olumlu değerlendirilmeleri için çocuk kliniklerinde kendi istekleri ile çalışması ve çalışma ortamlarından memnun olması sağlanmalıdır. Çocuk ve ailesine bütüncül bakım vermekle yükümlü pediyatri hemşirelerinin çalışma ortam algıları değerlendirilerek problemler belirlenmeli, çocuk ve ailesine nitelikli bakım verilebilmesini sağlayacak çalışma ortamlarında görev almaları sağlanmalı ve çalışma ortamı algıları yükseltilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to evaluate pediatric nurses' perceptions of the work environment. Method: The sample of the study consisted of 160 nurses working at Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Child Health and Diseases. Created in line with the literature as a data collection tool for pediatric nurses; Descriptive Information Form and 'Nursing Work Index-Nursing Work Environment Evaluation Scale (NWINWEES)' were used. SPSS 27.0 (IBM) package program was used to analyze the data. Frequency and percentage distributions, mean and standard deviation values of nurses' descriptive characteristics were calculated. The normality assumption of the 'Nursing Work Index-Nursing Work Environment Evaluation Scale' (NWINWEES) was evaluated with the Kolmogorov-Smirnov test. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to compare the descriptive characteristics of the nurses with the NWINWEENS. The relationship between two quantitative data was examined with Spearman Correlation Analysis. Findings: According to the research, 72.5% of pediatric nurses are women, 68.1% are single, 50% of those who are married have a child, 89.4% have a bachelor's degree, 24.4% work in the pediatric intensive care unit, 98.8% of them work in the pediatric intensive care unit. It was determined that 40-45 hours a week, 80.6% worked in shifts, 63.1% were satisfied with their profession, and 59.4% were dissatisfied with the institution they worked for. It was determined that 40% of the pediatric nurses participating in the research were undecided about leaving the institution, 59.7% worked in the pediatric clinic because of the institution's request, 76.3% found the care provided to the child and their family partially adequate, and 40% were satisfied with the working environment. It was determined that the mean total score of the pediatric nurses participating in the study was 2.62±0.41. It was determined that the average scores of pediatric nurses who stated that they were satisfied with their profession, satisfied with the institution they worked in, worked in a pediatric clinic voluntarily, and found the care they provided to children and their families adequate, were statistically significantly higher. Result: It was determined that pediatric nurses' evaluation of the work environment was fair-good. To prevent the global nursing workforce shortage, necessary arrangements should be made to increase the working environment satisfaction of pediatric nurses in our country. It was determined that pediatric nurses who are satisfied with their profession, do not want to leave the institution they work for, work in the pediatric clinic voluntarily, think that they provide adequate care to the child and their family, and are satisfied with the working environment, evaluate the working environment well. Therefore, for pediatric nurses to evaluate the working environment positively, it should be ensured that they work in pediatric clinics voluntarily and are satisfied with their working environment. The working environment perceptions of pediatric nurses, who are responsible for providing holistic care to the child and their family, should be evaluated and problems should be identified, they should be ensured to work in working environments that will provide qualified care to the child and their family, and their working environment perceptions should be increased.