Tıkanma sarılığı modeli oluşturulmuş ratlarda ozon tedavisinin karaciğer üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of ozone therapy on the liver in rats with an obstructive jaundice model
- Tez No: 870029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BİLGİN GÜLÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, ozon, rat, karaciğer, Obstructive jaundice, ozone, rat, liver
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, Tıkanma sarılığı modeli oluşturulmuş ratlarda ozon tedavisinin karaciğer üzerine etkilerin klinik ve histopatolojik bulgular eşliğinde değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dişi cinsiyet, Wistar Hannover cinsi, 250-300 gr ağırlığında, yaşları 10-12 hafta aralığında, 24 adet rat: Sham, Kontrol (Tıkanma sarılığı (TS) oluşturulması sonrası intraperitoneal oda havası), Tedavi (TS oluşturulması sonrası intraperitoneal ozon) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Cerrahi işlem sonrası 1. 4. ve 7. günlerde tedavi uygulandıktan sonra 14. günde sakrifiye edildi. Bulgular: Biyokimyasal parametrelerden TNF-α (p=0,034) ve MDA (p=0,001) değerlerinde tedavi ve kontrol grupları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Histopatolojik incelemede, tedavi grubunda kontrol grubuna göre karaciğerde portal inflamasyon, fibrozis, safra duktus hasarı, duktüler proliferasyon ve kolestaz bulgularının anlamlı derecede gerilediği tespit edilmiştir. İmmünohistokimyasal incelemede ise, HGF ekspresyonunun kontrol grubunda tedavi grubuna kıyasla anlamlı derecede daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Tıkanma sarılığına karşı ozon tedavisinin klinik bulgularda iyileşme sağlaması dolayısıyla iyi bir tedavi seçeneği olacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, we aimed to evaluate the effects of systemic administration of ozone in experimental animals with obstructive jaundice, accompanied by clinical and histopathological findings. Material and Method: Twenty-four female Wistar Hannover rats weighing 250-300 g, aged between 10-12 weeks, were divided into 3 groups: Sham, Control (intraperitoneal room air after creating obstructive jaundice (OJ)), Treatment (intraperitoneal ozone after creating OJ). Treatment was administered on days 1, 4, and 7 after surgery, and the rats were sacrificed on day 14. Results: Significant differences were found between the treatment and control groups in the biochemical parameters of TNF-α (p=0.034) and MDA (p=0.001). Histopathological examination revealed that, compared to the control group, the treatment group showed a significant regression in liver findings such as portal inflammation, fibrosis, bile duct damage, ductal proliferation, and cholestasis. Immunohistochemical analysis indicated that the expression of HGF was significantly higher in the control group compared to the treatment group. Conclusion: We foresee that ozone therapy would be a good treatment option for obstructive jaundice due to its ability to improve clinical findings.