Mesanenin invaziv ve non-invaziv ürotelyal karsinom olgularında MUC-1 immünohistokimyasal ekspresyonunun tümör subtipi, T evresi ve diğer patolojik prognostik belirteçler ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of MUC-1 immunohistochemical expression with tumor subtype, T stage and other pathological prognostic markers in cases of invasive and non-invasive urothelial carcinoma of the bladder
  1. Tez No: 870045
  2. Yazar: ASENA DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANGÜL PINARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürotelyal karsinom, MUC1, Histopatoloji, Prognoz, Urothelial carcinoma, MUC1, Histopathology, Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Mesane kanserleri dünyada insindansı yüksek malignitelerdendir ve büyük kısmı epitel kökenli olup çoğu da ürotelyal karsinomlardır. Dünya Salık Örgütü verilerine göre ileri yaşta ve erkeklerde daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Mesane kanserinde prognoza etki eden çeşitli faktörler vardır. MUC1, MUC1 geni tarafından kodlanan tip I transmembran proteinidir. Normal dokularda epitelyal hücrelerin yüzeylerinde bulunur ve koruma, hücre adezyonu ve sinyal iletiminden sorumludur. MUC1 onkogeninin anormal ekspresyonu agresif klinik seyir ve tedavi direnci ile ilişikisi gösterilmiştir. Çalışmamızda 161 İnvaziv Ürotelyal Karsinom ve 85 Non-invaziv Ürotelyal Karsinom vakası MUC1'in ekspresyon yeri, ekspresyon paterni ve ekspresyon yaygınlığı açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, nekroz, muscularis propria invazyonu, karsinoma in situ varlığı, tümör grade'i, pT evresi, diferansiasyon varlığı, histolojik subtip ve büyüme paterni gibi histopatolojik kriterlerle ilişkisi incelendi. Buna göre Non-İnvaziv Ürotelyal Karsinom grubunda MUC1 ekspresyon yeri, paterni ve yaygınlığı değerlendirildiğinde bu histopatolojik kriterlerle arasında ilişki saptanamadı. İnvaziv Ürotelyal Karsinom grubunda ise MUC1 boyanma paterni ve boyanma yoğunluğu; lenfovasküler ve perinöral invazyon, muscularis propria invazyonu, karsinoma in situ, yüksek grade, yüksek T evresi ile karşılaştırıldığında sitoplazmik+membranöz paternde ve yüksek derecede boyanma oranları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Nekroz varlığı sadece boyanma yoğunluğu açısından anlamlı saptanmıştır. Diferansiasyon varlığında ise daha çok membranöz ve düşük yoğunlukta MUC1 ekspresyonu tespit edilmiştir. Tümöral büyüme paternleri incelendiğinde ise infiltratif paterndeki tümörlerde daha yüksek yoğunlukta, papiller paterndeki tümörlerde ise daha düşük yoğunlukta MUC1 eksprese edildiği gösterilmiştir. Sonuç olarak MUC1'in sitoplazmik+membranöz paternde ve yüksek oranda ekspresyonu histopatolojik olarak değerlendirilen kötü prognostik kriterlerle korelasyon göstermektedir. MUC1'in çeşitli tümörlerde progresyonu olumsuz etkilediği ve tedavi yanıtsızlığına yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle çalışmamızda değerlendirdiğimiz kötü prognostik kriterlerle de korelasyon gösteren bu immünohistokimyasal boyanın rutin olarak değerlendirilerek kliniğe hastalığın seyri ve tedavi yanıtsızlığı açısından yol gösterebileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Bladder cancers are among the malignancies with a high incidence in the world, and most of them are of epithelial origin and most of them are urothelial carcinomas. According to WHO data, it is more common in older ages and in men. There are various factors that affect the prognosis in bladder cancer. MUC1 is a type I transmembrane protein encoded by the MUC1 gene. It is found on the surfaces of epithelial cells in normal tissues and is responsible for protection, cell adhesion and signal transduction. Abnormal expression of the MUC1 oncogene has been shown to be associated with an aggressive clinical course and treatment resistance. In our study, 161 Invasive Urothelial Carcinoma and 85 Non-invasive Urothelial Carcinoma cases were evaluated in terms of expression location, expression pattern and expression prevalence of MUC1. Additionally, its relationship with histopathological criteria such as lymphovascular invasion, perineural invasion, necrosis, muscularis propria invasion, presence of carcinoma in situ, tumor grade, pT stage, presence of differentiation, histological subtype and growth pattern was examined. Accordingly, when the location, pattern and prevalence of MUC1 expression in the Non-Invasive Urothelial Carcinoma group were evaluated, no relationship was detected between these histopathological criteria. In the Invasive Urothelial Carcinoma group, compared to MUC1 staining pattern and staining intensity, lymphovascular and perineural invasion, muscularis propria invasion, carcinoma in situ, high grade, high T stage, cytoplasmic+membranous pattern and high degree staining rates were found to be significantly higher. The presence of necrosis was found to be significant only in terms of staining intensity. In the presence of differentiation, more membranous and low-density MUC1 expression was detected. When tumor growth patterns were examined, it was shown that MUC1 was expressed at a higher density in tumors with an infiltrative pattern and at a lower density in tumors with a papillary pattern. As a result, high expression of MUC1 in a cytoplasmic + membranous pattern correlates with poor prognostic criteria evaluated histopathologically. It is known that MUC1 negatively affects progression in various tumors and causes treatment unresponsiveness. Therefore, it can be suggested that this immunohistochemical marker, which correlates with the poor prognostic criteria we evaluated in our study, can be evaluated routinely and can guide the clinic in terms of the course of the disease and treatment unresponsiveness.