Uluslararası hukukta kadın haklarının korunmasına ilişkin düzenlemelerin Türkiye iç hukukuna etkisi
The effect of regulations on the protection of women's rights in international law on Türkiye's domestic law
- Tez No: 870094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Kadın Hakları, Türkiye'de Kadın Hakları, Toplumsal Cinsiyet, Kadınlara Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddet, International Human Rights Law, Women's Rights, Women's Rights in Turkey, Gender Equality, Violence Against Women, Domestic Violence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve bu eşitliğin uluslararası metinlerde, anayasalarda ve kanunlarda yer alması esastır. Her ne kadar yasal normlar kadın ve erkeğin eşit değere ve eşit haklara sahip olduğunu belirtse de cinsiyet ayrımcılığı hayatın birçok alanında günümüzde de devam etmektedir. Bir yandan kadınlara haklarının sağlanamaması, diğer yandan kadınların temel ihtiyaçlarının hak olarak kabul edilememesi fiili eşitsizliği besleyerek sürdürmektedir. Kadınlara uluslararası düzeyde tanınan ve kısaca kadın haklan olarak adlandırılan haklar insan haklarının bir alt grubunu oluşturmakta ve kendine özgü özellikler göstermektedir. Bu hakların çoğu, kadın ve erkek arasındaki hukuki eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada, kadın haklarına yönelik küresel, bölgesel ve ulusal düzenlemelere değinilerek ağırlıklı olarak, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılmasına Dair Sözleşme (CEDAW), Kadınlara Yönelik Şiddetin Tasfiyesine İlişkin Bildirge, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu, Avrupa Konseyi Metinleri, Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) ve konuyla ilgili Avrupa Birliği müktesebatındaki düzenlemeler ele alınmış ve bunların Türk iç hukukuna ve uygulamaya etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For an egalitarian and inclusive world, it is essential to ensure gender equality and to include this equality in international texts, constitutions and laws. Although legal norms state that men and women have equal value and equal rights, gender discrimination continues today in many areas of life. On the one hand, failure to provide women with their rights and, on the other hand, failure to accept women's basic needs as rights feeds and perpetuates actual inequality. The rights granted to women at the international level, briefly called women's rights, constitute a subgroup of human rights and have unique characteristics.The majority of these rights are aimed at eliminating legal inequality between women and men. This study discusses global, regional, and national regulations concerning women's rights, primarily focusing on the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW), the Declaration on the Elimination of Violence Against Women, the Beijing Declaration and Platform for Action, Council of Europe texts, the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention), and relevant regulations in the European Union acquis, and attempts to explain their effects on Turkish domestic law and practice.