Servikal displazisi olan kadınlarda sağlık anksiyetesi ve kanser kaygısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessing the relationship between health anxiety and cancer anxiety in women with cervical dysplasia
- Tez No: 870413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal Displazisi, Kadın, Sağlık Anksiyetesi, Kanser Kaygısı, Cervical Dysplasia, Women, Health Anxiety, Cancer Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma, servikal displazisi olan kadınlarda sağlık anksiyetesi ve kanser kaygısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı-kesitsel tipteki araştırma, Haziran- Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir kamu hastanesinde servikal displazi tanısı ile tedavi edilen toplam 205 kadın ile yürütüldü. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan veri toplama formu; Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği ve Kanser Kaygısı Ölçeği'nden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences, versiyon 21 (SPSS, v21) kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda kadınların tamamına yakının (%83,5) 22-49 yaş aralığında, lise ve üstü eğitim seviyesinde (%79,5), evli (%73,2), çalışan (%66,3) ve geliri giderine eşit veya fazla (%90,7) olduğu saptanmıştır. Kadınların yaş, eğitim durumu, aile tipi, menopoza girme, kontraseptif yöntem kullanma ve aile kanser öyküsünün bulunması ile sağlık anksiyetesi ve kanser kaygısı puanları arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Kadınların sağlık anksiyete puan ortalaması 22,98±11,40, kanser kaygısı puan ortalaması ise 19,19±6,91 olduğu belirlenmiştir. Kadınların sağlık anksiyetesi ile kanser kaygısı arasında pozitif yönde güçlü bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmamızda servikal displazi tanısı alan kadınların sağlık anksiyeteleri ile kanser kaygıları arasında pozitif yönde bir ilişkinin olduğu ve sağlık anksiyeteleri arttıkça kanser ile ilişkili kaygılarının arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the relationship between health anxiety and cancer anxiety in women with cervical dysplasia. Material and Method: The descriptive cross-sectional study was conducted with a total of 205 women who were treated with a diagnosis of cervical dysplasia in a public hospital in Istanbul between June and October 2023. The data collection form used to collect the research data consisted of Personal Information Form, Health Anxiety Scale and Cancer Anxiety Scale. The data obtained in the study were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences, version 21 (SPSS, v21). Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and Spearman correlation analysis were used to evaluate the data. Results: In our study, it was found that almost all of the women (83.49%) were between 22-49 years of age, had high school or higher education (79.5%), were married (73.2%), were employed (66.3%), and had income equal to or more than their expenses (90.7%). Statistically significant correlations were found between women's age, educational status, family type, menopause, use of contraceptive methods and family history of cancer and health anxiety and cancer anxiety scores. The mean health anxiety score of the women was 22.98±11.40 and the mean cancer anxiety score was 19.19±6.91. It was found that there was a strong positive correlation between women's health anxiety and cancer anxiety. Conclusion: In our study, it was determined that there was a positive correlation between health anxiety and cancer anxiety in women diagnosed with cervical dysplasia and that cancer-related anxiety increased as health anxiety increased.