Kronik ürtiker şiddeti ile anksiyete düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between chronic urticaria severity and anxiety level
- Tez No: 870433
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL LÜTFÜ AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, Ürtiker Aktivite, Beck Anksiyete, Yedi Günlük Ürtiker Aktivite, Urticaria, Urticaria Activity, Beck Anxiety, Seven-Day Urticaria Activity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Kronik Ürtiker Şiddeti ile Anksiyete Düzeyi Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışmada, kronik ürtikerden mustarip yetişkin hastalarda yaş, cinsiyet, hastalık süresi, laboratuvar tetkiki parametreleri ile aldığı tedavi ve hastalık şiddeti faktörlerinin psikometrik ölçekler de kullanılarak anksiyete düzeyi ile arasında olan ilişkiyi ortaya koymak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Polikliniğinde Ekim 2023- Aralık 2023 döneminde yürütüldü. Bu poliklinikte izlenen hastalar arasından kronik ürtiker tanılı, 18 yaş ve üzeri hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların yaşları, cinsiyetleri ve ay cinsinden hastalık süreleri kaydedildi. Kronik ürtikerin etiyolojisinin araştırılmasında rutin laboratuvar incelemelerinin gereksiz olduğunu ileri sürenlerin görüşlerine uygun olarak çalışmaya alınan hastalarda rutin laboratuvar incelemeleri istenmedi. Hastalar görmekte oldukları tedaviye göre iki gruba ayrıldı. Birinci grup, yalnız tekli veya ikili oral antihistamin kullanan hastalardan oluşuyordu. İkinci grup ise böyle bir tedaviye yanıt vermeyen dolayısıyla başka ilaçlar da kullanmak zorunda kalan hastaları kapsıyordu. Bulgular: Yaşları 18-67 yıl arasında değişen ve yaş ortalaması 38,5 (SD ± 12,1) yıl olan 45 hastanın dahil edildiği çalışmamızda hastaların 36'sı (% 80,0) kadın, 9'u (% 20,0) erkek idi. Hastaların hastalık süreleri 3-180 ay arasında değişmekle birlikte ortalama hastalık süresi 30,0 (SD ± 37,7) ay olarak belirlendi. Anamnez ve fizik muayene bulguları hastaların 28'inde (% 62,2) herhangi bir etiyolojik nedeni düşündürmedi. Diğer 17 (% 37,8) hastanın anamnez ve fizik muayene bulgularına göre bazı laboratuvar tetkikleri araştırıldı. Araştırma sonucunda yalnız bir hastada kan T4 düzeyi yüksek bulundu. Tedavi yöntemi olarak 32 (% 71,1) hastaya yalnız oral antihistamin; 18 (% 40) hastaya tekli oral antihistamin, 14 (%31,1) hastaya ikili oral antihistamin tedavisi uygulandı. Geri kalan 13 (% 28,9) hastada oral antihistamin tedavisine yanıt alınmadığı tedavi amaçlı başka ilaçlar kullanıldı. Çalışmamızda yedi günlük ürtiker kaşıntı skoru 0-21 arasında değişiyordu ve ortalaması 8,6 (SD ±5,6); yedi günlük ürtiker kabartı skoru 0-18 arasında değişiyordu ve ortalaması 6,4 (SD ±4,6); kaşıntı ve kabartı skorlarının toplamı olan yedi günlük ürtiker aktivite skoru 0-34 arasında değişiyordu ve ortalaması 15,1 (SD ±9,6); Beck anksiyete skoru, 3-34 arasında değişiyordu ve ortalaması 16,6 (SD ±9,2) olarak belirlendi. Çalışmamızda Beck anksiyete skoru ile ürtikerin süresi ve yedi günlük ürtiker aktivite skoru arasında ileri düzeyde anlamlı, üstelik sağlam pozitif bir korrelasyon vardı. Sonuç: Kronik ürtikerli hastalarda sıklıkla psikiyatrik bozukluklar görülmektedir. Bu, ürtiker tedavisine ek olarak herhangi bir potansiyel psikiyatrik bozukluğun derhal tanınmasını ve yönetilmesini içeren multidisipliner bir terapötik yaklaşıma olan ihtiyacın altını çizmektedir. Çalışmamızda kronik ürtikerli hastalarda ürtiker aktivite skoru ve yedi günlük ürtiker aktivite skoru ile Beck anksiyete skoru arasında anlamlı ilişkinin olduğu saptandı. Psikiyatrik bozuklukların kronik ürtiker ile bağımsız olarak birlikte mi yoksa ürtiker başlangıcından sonra mı ortaya çıktığını ve herhangi bir psikolojik veya psikiyatrik müdahalenin kronik ürtiker kontrolünde yardımcı olup olamayacağını değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Chronic Urticaria Severity and Anxiety Level Objective: In this study, it was aimed to reveal the relationship between age, gender, disease duration, laboratory test parameters, treatment and disease severity factors and anxiety level in adult patients suffering from Chronic Urticaria by using psychometric scales. Material and Method: This study was carried out in the outpatient clinic of the Department of Dermatology and Venereal Diseases, Faculty of Medicine, Çukurova University between October 2023 and December 2023. Among the patients followed up in this outpatient clinic, patients aged 18 years and older with chronic urticaria were included in the study. The age, gender and duration of the disease in months of the patients included in the study were recorded. In accordance with the opinions of those who argue that routine laboratory examinations are unnecessary in investigating the etiology of chronic urticaria, routine laboratory examinations were not requested in the patients who were included in the study. The patients were divided into two groups according to the treatment they were receiving. The first group consisted of patients who used only single or dual oral antihistamines. The second group included patients who did not respond to such treatment and therefore had to use other drugs. Findings: In our study, which included 45 patients aged between 18 and 67 years with a mean age of 38.5 (SD ± 12.1) years, 36 (80.0%) were female and 9 (20.0%) were male. Although the disease duration of the patients ranged from 3 to 180 months, the mean disease duration was 30.0 (SD ± 37.7) months. Anamnesis and physical examination findings did not suggest any etiological cause in 28 (62.2%) of the patients. Some laboratory tests were investigated according to the anamnesis and physical examination findings of the other 17 (37.8%) patients. As a result of the research, blood T4 level was found to be high in only one patient. Only oral antihistamine was used in 32 (71.1%) patients as a treatment method; 18 (40%) patients received single oral antihistamine therapy and 14 (31.1%) patients received dual oral antihistamine therapy. In the remaining 13 (28.9%) patients, there was no response to oral antihistamine therapy and other drugs were used for therapeutic purposes. In our study, the seven-day urticaria pruritus score ranged from 0-21 and the mean was 8.6 (SD ±5.6); the seven-day urticaria relief score ranged from 0 to 18 and had a mean of 6.4 (SD ±4.6); The seven-day urticaria activity score, which is the sum of pruritus and fluff scores, ranged from 0 to 34 and had a mean of 15.1 (SD ±9.6); The Beck anxiety score ranged from 3 to 34 and the mean was 16.6 (SD ±9.2). In our study, there was a highly significant, and robust, positive correlation between the Beck anxiety score and the duration of urticaria and the seven-day urticaria activity score. Conclusion: Psychiatric disorders are frequently seen in patients with Chronic Urticaria. This underscores the need for a multidisciplinary therapeutic approach that includes prompt recognition and management of any potential psychiatric disorder in addition to urticaria treatment. In our study, it was found that there was a significant relationship between urticaria activity score and seven-day urticaria activity score and Beck anxiety score in patients with Chronic Urticaria. Further studies are needed to assess whether psychiatric disorders occur independently of Chronic Urticaria or after the onset of urticaria, and whether any psychological or psychiatric interventions can be helpful in controlling Chronic Urticaria.