Günümüz reklam filmlerinde annelik mitinin inşası: Anne ve bebek reklam filmleri
Construction of the motherhood myths in contemporary tv commercials: A study on mother and baby commercials
  1. Tez No: 871390
  2. Yazar: KÜBRA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Reklam filmleri, Medya, Annelik, Annelik miti, Süper anne, Gender, Advertisement films, Media, Motherhood, Myth of motherhood, Super mother
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması feminist çerçeve ile eleştirel bir yaklaşımla günümüz reklam filmlerinin toplumsal cinsiyet aktarımındaki etkin rolünün altı çizilerek, Türkiye'de yayınlanan reklam filmlerinde kadının annelik inşasını anlamaya çalışacaktır. Toplumsal cinsiyet normlarına uygun bir biçimde gelenekleri yenilemenin, aktarmanın ve geliştirmenin bir yolu olarak reklam filmlerinin kadınları annelik rolüne hazırlanması arasındaki ilişkisinin kavranması amacıyla anne-bebek reklam filmleri incelenecektir. Bu tez çalışmasının birinci bölümü araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmaya ayrılmıştır. İkinci bölüm ise araştırmanın kapsamı ve çerçevesi dâhilinde, reklam filmlerinin tüketim toplumlarındaki rolünü, modernite ve postmodernite kavramları çerçevesinde reklamları ve reklam filmlerinin dilini de ele alarak reklam filmlerinde yeniden kurgulanan toplumsal cinsiyet rollerinin kadını kutsal anne olarak yeniden inşa etme mitine ışık tutacaktır. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de yayınlanan annebebek reklam filmleri araştırmaya konu edilecektir. Tez bu doğrultuda anneliğin medyadaki reklam filmleri üzerinden kutsallaştırılmasını ve anne-bebek reklam filmlerinde inşa edilen süper anne temsilinin öne çıkarılmasını söylem analizi tekniği ve yorumsamacı yaklaşım kullanarak irdeleyecektir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis will try to understand the construction of women's motherhood in commercials published in Turkey by underlining the effective role of today's commercials in gender transmission with a feminist framework and a critical approach. Mother-baby commercials will be examined in order to understand the relationship between commercials as a way of renewing, transferring and developing traditions in accordance with gender norms and preparing women for the role of motherhood. The first chapter of this thesis is devoted to establishing the theoretical framework of the research. The second chapter will shed light on the role of advertising films in consumer societies, the role of advertising films in the framework of the concepts of modernity and postmodernity, and the myth of reconstructing gender roles in advertising films as a sacred mother by addressing the language of advertising films. In the third chapter, mother-baby commercials broadcasted in Turkey will be the subject of the research. In this direction, the thesis will examine the sanctification of motherhood through commercials in the media and the highlighting of the super mother representation constructed in mother-baby commercials by using discourse analysis technique and interpretivist approach.