İlkokulda eğitsel dijital oyunun matematik tutumuna etkisi
The effect of educational digital game on mathematics attitude in primary school
- Tez No: 871403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ULUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, eğitsel dijital oyun, matematik, tutum, Primary school, educational digital game, mathematics, attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Eğitsel dijital oyunların ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin matematik öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisi araştırması, geleceğin matematiksel yeteneklerini şekillendirecek yeni bir eğitim yaklaşımının kapılarını aralıyor. Bu araştırmada eğitsel dijital oyunların ilkokul ikinci sınıf öğrencilerin matematik öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında aynı okulda bulunan ikinci sınıf öğrencilerinin iki farklı şubesi oluşturmuştur. Araştırma nicel araştırma yönteminin deneysel desen çeşitlerinden biri olan“kontrol gruplu ön ve son test desen”ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler 40 deney grubu, 40 kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma süresi boyunca deney grubuna Wordwall, GeoGebra, Derslig, gibi çeşitli dijital eğitsel programlardan çalışma yaptırılmıştır. Kontrol grubuna geleneksel yöntemler ile öğretim yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak 27 maddeli 5li Likert tipi Matematik Tutum Ölçeği (MTÖ) kullanılmıştır. Belirlenen ölçek deneysel uygulama öncesi ve sonrasında her iki grup öğrencilerine uygulanmıştır. Edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ön test verileri deney ve kontrol grubunun tutum seviyelerinin denk olduğunu ortaya koymuştur. Son test verileri deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık olmadığını göstermiştir. Deney grubunun ön test ve son test sonuçlarında olumlu bir artış gözlenmiştir. Bu sonuçlar farklı bağlamlarda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research on the effect of educational digital games on second-grade students' attitudes towards learning mathematics opens the doors to a new educational approach that will shape the mathematical abilities of the future. This study examines the effect of educational digital games on the attitudes of second-grade primary school students towards learning mathematics. The research study group comprised two branches of second-grade students in the same school in the 2023-2024 academic year. The research was carried out with“pre and post-test design with control group”, one of the experimental design types of quantitative research method. The students were divided into 40 experimental groups and 40 control groups. During the research period, the experimental group was made to work from various digital educational programs such as Wordwall, GeoGebra, Derslig. The control group was taught with traditional methods. A 27-item, 5-point Likert-type Mathematics Attitude Scale (MAT) was used as a data collection tool. The scale was applied to both groups of students before and after the experimental application. The data obtained were analysed using the SPSS package program. The pre-test data revealed that the attitude levels of the experimental and control groups were equal. Post-test data showed no significant difference between the experimental and control groups. A positive increase was observed in the pre-test and post-test results of the experimental group. These results were interpreted in different contexts.