İstanbul'da 50'den az çalışanı olan otellerde acil durum yönetimi ile ilgili farkındalık çalışması
Awareness study on emergency management in hotels withless than employees in İstanbul
  1. Tez No: 872216
  2. Yazar: DOĞANAY ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Durum Yönetimi, Farkındalık, Çalışanlar, Oteller, Tehlikeler, Emergency Management, Awareness, Employees, Hotels, Dangers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İstanbul'da 50'den az çalışanı olan otellerde, acil durum yönetimi hakkında çok az araştırma yapıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda turizm sektöründe yaşanabilecek güvenlik tehlikelerine karşı yapılan çalışma sayesinde farkındalık yaratılması sağlanmış olup, ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda önemli bir katkı verilmiştir. Araştırma; İstanbul da 50 den az çalışanı olan otellerde, Acil Durum Yönetiminin etkin şekilde kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bahse konu otellerde acil durum planlarının, çalışanlar tarafından uygulamalı olarak yıl içerisinde birkaç defa tatbik edilmesinin sağlanması ve acil durum yönetimi ile alakalı farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir. İstanbul' da turizmin, özellikle de sağlık turizminin popüler olması sebebiyle çalışanların güvenliğinin sağlanılması hedeflenmektedir. Yapılan bu çalışmada; uygulanan anketler sayesinde hem otellerde çalışanlar üzerinde farkındalık oluşturulması sağlanmış olup, hem de literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmanın yöntemi, anket uygulaması olarak planlanmıştır. Katılımcılara 5'li Likert Ölçeği kullanılarak hazırlanmış olan anketler uygulanmıştır. Anket sonuçlarının analizinden elde edilen verilere istinaden İstanbul'da 50'den az çalışanı olan otellerde acil durum yönetimine dair önem derecesi tespit edilmiş, farkındalık oluşturulmuş ve acil durum yönetiminin daha etkin olarak uygulanması sağlanmıştır. Anketlerin analizi neticesinde 50'den az çalışanı olan otellerde çalışanların acil durum planları ve bu planlardaki rolleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiş olup, çalışanlar üzerinde farkındalık oluşturulmuştur. Bahse konu otellerde, acil durum yönetiminin, yeteri kadar etkin kullanılmadığı tespit edilmiş ve bu kapsamda çalışanların, acil durumlar karşısında, acil durum yönetiminin önemi konusunda bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Bahse konu oteller için acil durum yönetimi konusunda denetim eksikliğinin olduğu tespit edilmiş olup, denetimlerin daha sık ve detaylı yapılması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It has been found that there is no research on emergency management in hotels with fewer than 50 employees in Istanbul. In this context, awareness has been raised thanks to the work carried out against the security hazards that may occur in the tourism sector, and an important contribution has been made to taking the necessary measures against the dangers that may arise. The research was planned in order to determine whether Emergency Management is used effectively in hotels with fewer than 50 employees in Istanbul. It is aimed to ensure that emergency plans are applied by employees several times a year in these hotels and to raise awareness about emergency management. Due to the popularity of tourism, especially health tourism, in Istanbul, it is aimed to ensure the safety of employees. In this study; Thanks to the questionnaires applied, it was aimed to create awareness on the employees of the hotels and to contribute to the literature. The method of the study was planned as a questionnaire application. Questionnaires prepared using the 5-point Likert Scale were applied to the participants. Based on the data obtained from the analysis of the survey results, the importance of emergency management in hotels with fewer than 50 employees in Istanbul has been determined, awareness has been raised and the implementation of emergency management has been ensured more effectively. As a result of the analysis of the surveys, it was determined that the employees of hotels with fewer than 50 employees did not have sufficient knowledge about emergency plans and their roles in these plans, and awareness was raised on the employees. It has been determined that emergency management is not being used effectively enough in these hotels and in this context, employees have been made aware of the importance of emergency management in the face of emergency situations. It has been found that there is a lack of supervision regarding emergency management for the mentioned hotels and it is suggested that inspections should be carried out more frequently and in detail.