Velilerin özel okulları tercih etme nedenleri
Reasons for parents to prefer private schools
  1. Tez No: 872402
  2. Yazar: ELSHAN ADALETLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL MOMENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel öğretim kurumu, veli, eğitim, tercih, Private education institution, parents, education, preference
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hemen hemen tüm veliler, çocuklarını mümkün olan en iyi eğitim ortamında yetiştirmek istemektedir. Bu nedenle veliler, çocuklarının eğitim hayatlarını daha kaliteli kurumlardan almak istemekte ve bu konuda eğitim kalitesi, kültürel ve sosyal aktiviteleri daha iyi olan eğitim kurumlarını araştırmaktadırlar. Özel okulların son yıllarda eğitim kalitesi, laboratuvar ve araç-gereç imkânları, sınıf mevcudu vb. nedenlerden dolayı devlet okullarına göre daha iyi hizmet verdikleri dile getirilmektedir. Bu durum karşısında veliler, özel okulları tercih etmektedirler. Fakat özel okulu tercih etme nedenleri, velilerin düşünce, fikir, tutum ve davranışları açısından farklılık göstermekte, bu nedenle de tercih etmenlerinde farklılık göstermektedir. Bu araştırma ile de velilerin özel okulları tercih etmelerindeki faktörler incelenmiştir. Araştırma nicel analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Betimsel tarama tekniğinin kullanıldığı çalışmada 198 özel okul velisi ile anket görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada SPSS programı kullanılarak, frekans analizleri, normallik, geçerlik ve güvenirlik testleri yapılmıştır. Ayrıca velilerin demografik değişkenlerine göre özel okulu tercih nedenlerinin karşılaştırılması adına Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, veliler, eğitim kalitesi, sınıf mevcudu, personelin yetkin olması, kültürel ve sportif faaliyetlerinin devamlılığı ve başarısı, laboratuvarların nitelikli olması nedenlerinden dolayı özel okulları tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca velilerin hane gelirlerine göre özel okulu tercihlerinde farklılık olduğu ve bu farklılığın hane geliri daha yüksek olan veliler lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Almost all parents want to raise their children in the best possible educational environment. For this reason, parents want to receive their children's educational life from higher quality institutions and in this regard, they search for educational institutions with better educational quality, cultural and social activities. In recent years, it has been stated that private schools provide better services than public schools due to the quality of education, laboratory and equipment facilities, class size, etc. In the face of this situation, parents prefer private schools. However, the reasons for preferring private schools differ in terms of parents' thoughts, ideas, attitudes and behaviors, and therefore the factors of preference also differ. This study examines the factors that influence parents' preference for private schools. The research was conducted with quantitative analysis method. In the study in which descriptive survey technique was used, a questionnaire interview was conducted with 198 private school parents. In the study, frequency analysis, normality, validity and reliability tests were conducted using SPSS program. In addition, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis tests were conducted in order to compare the reasons why parents prefer private schools according to demographic variables. According to the findings, parents stated that they prefer private schools because of the quality of education, class size, competent staff, continuity and success of cultural and sports activities, and qualified laboratories. In addition, it was concluded that there was a difference in parents' preference for private schools according to their household income and that this difference was in favor of parents with higher household income.