Metamfetamin kullanım bozukluğu olan erken remisyondaki hastalarda oksidatif stres durumunun kardiyovasküler oksidatif stres belirteçleri ve aterojenik indeks değerleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress status in patients with methamphetamine use disorder in early remission in terms of cardiovascular oxidative stress markers and atherogenic index values
- Tez No: 874098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KULACAOĞLU ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Metamfetamin Kullanım Bozukluğu, Oksidatif Stres, Kan Lipid Düzeyleri, Aterojenik İndeks, Erken Remisyon, Methamphetamine Use Disorder, Oxidative Stress, Blood Lipid Levels, Atherogenic Index, Early Remission
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; metamfetamin kullanım bozukluğu tanılı hastalarda erken remisyon döneminde oksidatif stres düzeyleri ve kan lipid oranları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin psikiyatri polikliniklerine başvuran, dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan DSM-5- TR'ye göre“Metamfetamin Kullanım Bozukluğu”tanı grubundan tanı almış 27 erkek hasta ve 27 erkek sağlıklı kontrol olarak toplam 54 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu uygulandı. Kronik kullanıcı, erken remisyon ve sağlıklı kontrol şeklinde üç grup oluşturulduktan sonra düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), total kolesterol (TC), trigliserit (TG), aterojenik plazma indeksi (AIP), Castelli indeks I-II, malondialdehid (MDA), okside düşük yoğunluklu lipoprotein (OxLDL), miyeloperoksidaz (MPO) ve katalaz (CAT) değerleri kaydedildi. BULGULAR: Kronik metamfetamin kullanıcısı grupta sağlıklı kontrol grubuna göre serum TC, LDL, MDA ve OxLDL düzeyleri istatiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Kronik metamfetamin kullanıcısı grupta erken remisyon grubuna göre serum TC, LDL, MDA, OxLDL düzeyleri ve AIP, Castelli İndeks I-II oranları istatiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Sağlıklı kontrol grubu serum CAT düzeyleri kronik metamfetamin kullanıcı ve erken remisyon grubuna göre istatiksel anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Tüm katılımcılarda yaş ile HDL, LDL ve TC arasında; AIP ile Castelli İndeks I ve II arasında; haftalık madde kullanım miktarı ile MDA, OxLDL ve MPO arasında;Castelli İndeks II ile MDA ve MPO arasında; MDA ile OxLDL ve MPO arasında; OxLDL ile MPO arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Tüm katılımcılarda HDL ile TG arasında negatif korelasyon bulundu. Erken remisyon grubunda yaş ile Castelli İndeks II arasında; CAT ile MDA, OxLDL ve MPO arasında pozitif ilişki saptandı. Çalışmaya katılan metamfetamin kullanıcılarında yapılan lineer regresyon analizinde haftalık ortalama madde kullanım miktarının MDA düzeyleri açısından anlamlı düzeyde pozitif yönde yordayıcı olduğu bulundu. Genelleştirilmiş tahmin denklemleri analiz modelinde araştırmaya alınan metamfetamin kullanıcılarında MDA seviyeleri değişimi açısından haftalık madde kullanım miktarının pozitif ve remisyon zamanının negatif yönde anlamlı ölçüde yordayıcı olduğu bulundu. SONUÇ: Araştırmamızda metamfetamin kullanım bozukluğu olan hastalarda Castelli İndex I ve II ile MDA, OxLDL ve MPO değerleri arasında pozitif ilişki olduğun saptanması bu hasta grubunda kalp hastalık riski değerlendirilmesinde oksidatif stres ve kan lipid oranlarının takibinin önemli olduğunu ve oksidatif stres dengelenmesi ve lipid profilleri regülasyonu girişimlerinin kalp hastalıkları ile mücadelede faydalı olacağını düşündürmektedir. Ayrıca remisyon zamanının MDA düzeyleri değişimi açısından negatif yönde yordayıcı olabileceğinin saptanması metamfetamin kullanım bozukluğunda uzun süreli takiplerin hastalıkla mücadelede önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to investigate the relationship between oxidative stress levels and blood lipid ratios in patients with methamphetamine use disorder during early remission. MATERIAL AND METHODS: A total of 54 participants, 27 patients diagnosed with“Methamphetamine Use Disorder”according to DSM-5-TR who met the inclusion and exclusion criteria and who were admitted to the psychiatry outpatient clinics of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital, and 27 healthy controls were included in our study. Sociodemographic and Clinical Data Form was applied to all participants. After forming groups as chronic users, early remission and healthy controls, LDL, HDL, total cholesterol, TG, AIP, Castelli index I-II, MDA, OxLDL, MPO and CAT values were recorded. RESULTS: Serum TC, LDL, MDA, and OxLDL levels in the chronic methamphetamine user group were found to be statistically significantly higher than in the healthy control group. Serum TC, LDL, MDA, OxLDL levels, and AIP, Castelli Index I-II ratios in the chronic methamphetamine user group were statistically significantly higher compared to the early remission group. Serum CAT levels in the healthy control group were statistically significantly higher than in the chronic methamphetamine user and early remission groups. Among all participants, a positive correlation was found between age and HDL, LDL, and TC; between AIP and Castelli Index I and II; between weekly substance use amount and MDA, OxLDL, and MPO; between Castelli Indexand II and MDA, and MPO; between MDA and OxLDL and MPO; and between OxLDL and MPO. A negative correlation was found between HDL and TG among all participants. In the early remission group, a positive correlation was found between age and Castelli Index II, and between CAT and MDA, OxLDL, and MPO. Linear regression analysis among methamphetamine users found that weekly average substance use amount was a significant positive predictor of MDA levels. In the generalized estimating equations model, the weekly substance use amount was found to be a significant positive predictor and remission time a significant negative predictor of MDA level changes among methamphetamine users. CONCLUSION: The positive correlation between Castelli Index I and II and MDA, OxLDL and MPO levels in patients with methamphetamine use disorder in our study suggests that monitoring oxidative stress and blood lipid ratios is important in the evaluation of heart disease risk in this patient group and that oxidative stress stabilization and lipid profile regulation interventions will be useful in combating cardiovascular complications. The finding that remission time may be a negative predictor of MDA level changes indicates the importance of long-term follow-up in managing methamphetamine use disorder.