Kültürlerarası anlayış becerilerinin kazandırılmasında ilkokul hayat bilgisi dersi öğretim programının hayat bilgisi ders kitaplarının ve örtük programın incelenmesi
İnvestigation of the primary school life science curriculum, life sience textbooks and hidden program in acquiring i̇ntercultural understading skills
- Tez No: 874316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Kültürlerarası Anlayış, Örtük Program, Life Science, Intercultural Understanding, Hidden Curriculum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın temel amacı kültürlerarası anlayış becerilerinin kazandırılmasında ilkokul hayat bilgisi öğretim programının hayat bilgisi ders kitaplarının ve örtük programın incelenmesidir. Araştırmada ilkokul hayat bilgisi ders kitapları ve öğretim programı incelenirken doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise Kilis ilinde görev yapmakta olan 15 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde MAXQDA programı kullanılmış olup program sayesinde kodlar, kategoriler ve temalar oluşturulmuştur. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Sınıf öğretmenleriyle yapılan görüşmeler neticesinde öğretmenlerin genel olarak sınıf ortamında farklı kültürleri temsil eden materyal kullanmadıkları, uyum içinde eğitim- öğretimi yürütmek ve ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları gidermek için ortak etkinlikler düzenledikleri ve sözel mesajlar verdikleri, sınıf ortamında farklı kültürler arasında iletişimi sağlamak için şarkı söylettikleri, Türkçe konuşulmasını sağladıkları, farklı kültürlere saygı duyma becerilerini içselleştirmek için görsel etkinliklere yer verdikleri, canlandırma yaptıkları, farklı kültürleri tanıtmak için görsel araçlar kullandıkları, kültürleri tanıtma ve anlattırma etkinlikleri düzenledikleri, hayat bilgisi ders kitaplarını ve hayat bilgisi öğretim programındaki kazanımları yeterli bulma konusunda ise öğretmenlerin çoğunluğunun yeterli bulduğu ancak etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiği noktasında önerileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the life sciences textbooks and hidden curriculum of the primary school life sciences course curriculum in gaining intercultural understanding skills. Document analysis method was used when examining primary school life sciences textbooks and curriculum. The study group of the research consists of 15 classroom teachers working in Kilis province. The case study design, one of the qualitative research methods, was used in the research.“Semi-Structured Interview Form”and“Demographic Information Form”created by the researcher were used as data collection tools. MAXQDA program was used to analyze the data. Content analysis was used to analyze qualitative data. As a result of the interviews with the classroom teachers, it was determined that the teachers did not use materials representing different cultures in the classroom environment, that they organized joint activities and gave verbal messages in order to carry out education in harmony and resolve any conflicts that may arise, that they sang songs to ensure communication between different cultures in the classroom environment, and that they ensured that Turkish was spoken. In order to internalize the skills of respecting different cultures, they include visual activities, make animations, use visual tools to introduce different cultures, organize activities to introduce and explain cultures, and find the life sciences textbooks and achievements in the life sciences curriculum sufficient. It was concluded that there were suggestions that more space should be given.