Geri Dön

İstanbul menkul Kıymetler Borsası'nda grupların hakimiyeti: 1988-1998

The Domination of groups in Istanbul Stock Exchange: 1988-1998

  1. Tez No: 87537
  2. Yazar: YÜCEL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267

Özet

Ill ÖZET Bu tez çalışmasının amacı, ekonomide İMKB (istanbul Menkul Kıymetler Borsası) Hisse Senetleri Piyasası özelinde grupların egemenliğini ve borsanın işlevselliğine olan etkilerini ortaya koymaya çalışmak ve bu paralelde belli sonuçlara ulaşabilmektir. Burada vurgulanması gereken ilk nokta, grupların egemenliğinin borsanın etkinliğini bozucu bir unsur olarak karşımıza çıkmasıdır. Çalışmanın içeriği sırasıyla şu başlıklardan oluşmaktadır: Borsalar ve İMKB hakkında genel bilgiler, İMKB'nin işleyişini bozan unsurlar ve bu unsurlardan sermaye grupları, İMKB'nin işleyişini bozan unsurlardan grupların hakimiyeti. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle 1980'lerden sonra yaşanan hızlı değişimler borsaların önemini daha da çok arttırmıştır. Borsalardan sermayenin tabana yayılmasında, fonların kolayca aktarılmasında, ekonomik büyümeye olumlu etki yapacak şekilde, rekabetin oluşmasında büyük etkiler beklenmektedir. Ancak henüz İMKB gerçek rekabet ortamından uzaktır, sığ, cılız ve her türlü spekülasyona açıktır, özellikle fon akışının zenginleştirilmesinde, üretken sermayenin kolaylıkla fonlanıp, sermayenin tabana yaygınlaştırılmasında büyük işlevlere sahip olan borsada, ekonomideki yoğunlaşmalar daha etkili bir şekilde yansımakta ve küçük yatırımcının, küçük ve orta boy şirketlerin etkinliğini sağlayamamaktadır. İMKB henüz sağlam bir zemine oturmamıştır. Grupların hakimiyeti İMKB açıldığından beri sürmektedir. Bu yapılanma borsadaki talep ve arz üzerinde sermaye gruplarının etkili olmasını sağlamakta ve borsanın işleyişini bozucu bir unsur olarak görülmektedir. Hızlı sermaye yoğunlaşmasının yaşandığı ülkemizde borsada da yapısal bozuklukların olması doğaldır. Bununla birlikte gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunların çözümlenmesi halinde İMKB de gerçek işlevine yaklaşabilecektir.

Özet (Çeviri)

IV ABSTRACT The purpose of this thesis is to show the effects of the groups and their contributions to functionality of the ISE (Istanbul Stock Exchange). Especially it becomes more and more important as a factor reducing proficiency of the stock exchange. The following topics are included in order: general information about the stock exchanges and the ISE, the elements that corrupt the functionality of the stock exchange and capital groups from these factors, corrupting the functionality of ISE. As it happens all over the world, the rapid changes after 1980s the stock exchanges become more and more important. It is expected from the stock exchanges that the capital is distributed over the base, fund is easily transferred, competition with positive effects on economy is ensured. However, the stock exchange is far away from the competition and is delicate and speculative. Especially the stock exchange has great functionality on fund transfers, distribution of fund to the base and supporting productive companies with fund. On the other hand, the monopoly in the economy reflects to the stock exchange more effective and effectiveness of small investors, small and medium sized companies are not provided. The stock exchange is still slippery. Domination of capital groups in ISE continues from the beginning. It is fully normal that structural irregularities might happen in Turkey in which fast fund contribution have been occurred. So precautions must be taken. When the structural problems of Turkey's economy have been solved then the ISE could reach the real functionality.

Benzer Tezler

  1. An Investigation of anomalies at İstanbul Stock Exchange: Size and january effects

    İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir anomali araştırması: Firma büyüklüğü ve ocak ayı etkisi

    ZEYNEP GÜL BORA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1995

    İşletmeİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KÜRŞET AYDOĞAN

  2. Menkul kıymet analizi ve portföy yönetimi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir uygulama

    Başlık çevirisi yok

    FATMA SAHİLLİOĞLU(GÜNEŞ)

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A. BÜLENT PAMUKÇU

  3. İMBK'de işlem gören sanayi şirketlerinin ekonomik katma değer ve piyasa katma değerine dayalı performans analizi

    Economic value added and market value added based performance analysis of İstanbul stock exchange listed industrial sector firms

    TUNCER YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    İşletmeFatih Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EYUP BASTI