The investigation of pre-service English Language teachers' digital citizenship levels
Hizmet öncesi İngiliz Dili öğretmenlerinin dijital vatandaşlık seviyelerinin araştırılması
  1. Tez No: 876244
  2. Yazar: ALEYNA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Öğretmeni Adayları, Dijital Vatandaşlık, Candidates of English Language Teachers, Digital Citizenship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dijital vatandaşlık kavramı, içinde bulunduğumuz ve dijitalleşmeye hız kesmeden devam eden yeni dünyanın ün kazanmakta olan bir olgusudur. Bu nedenle dijital vatandaşlığın eğitimde de yerini alması kaçınılmazdır. İngiliz Dili Eğitimi için de durum aynıdır. Dolayısıyla öğretmen adaylarının dijital vatandaşlık konusuna hâkim olmaları, bunu kendi öğrenim süreçlerinde etkin şekilde kullanabilmeleri ve öğretim aşamasında da devam etmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili öğretmeni adaylarının dijital vatandaşlık seviyelerini cinsiyet, yaş, sınıf düzeyleri, mezun olunan liseler ve üniversite değişkenleri açısından incelemektedir. Araştırmaya toplam 150 İngiliz dili öğretmeni adayı (88 Kadın; 62 Erkek) katılmıştır. Katılımcılara Dr. Ali Abdalrhman AlZebidi ve Dr. Dhaifallah Saleh Alsuhaymit (2020) tarafından oluşturulan Dijital Vatandaşlık Ölçeği uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının dijital vatandaşlığa karşı eğilimlerini değerlendirmek için nicel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler SPSS v25 kullanılarak yüzde ve frekans analizi ile verilmiştir. Bulgular, dijital vatandaşlık düzeyleri ile mezun olunan lise türü ve cinsiyet değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna karşılık dijital vatandaşlık düzeyleri ile diğer değişkenler, sınıflar, yaşlar ve üniversiteler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The notion of digital citizenship is a phenomenon that is gaining popularity in the new world we live in, where digitalization continues unabated. For this reason, it is inevitable that digital citizenship will take its place in education. The situation is the same for English Language Education. Therefore, it is of great importance for prospective teachers to master the subject of digital citizenship, to use it effectively in their own learning processes, and to continue it during the teaching phase. This study examines the digital citizenship levels of Ondokuz Mayıs University, Hacettepe University, Orta Doğu Teknik University, and Selçuk University candidates for English language teachers in terms of gender, age, years of education, high schools graduated from, and university variables. A total of 150 English language teacher candidates (88 females; 62 males) participated in the research. The Digital Citizenship Scale created by Dr. Ali Abdalrhman AlZebidi and Dr. Dhaifallah Saleh Alsuhaymit (2020) was conducted. A quantitative research design was utilized to evaluate the tendencies of teacher candidates toward digital citizenship. Data were given with percentage and frequency analysis using SPSS v25. The findings unearthed a significant difference between digital citizenship levels and the variables of graduated high school types and gender regarding total scores. In contrast, no significant difference was detected between digital citizenship levels and the other variables, years of education, ages, and universities depending upon the total scores.