Kaynaştırma öğrencilerinin yaşadığı sorunların çözümünde yönetici ve öğretmen görüşleri: Zonguldak Alaplı örneği
Problems experiencing inclusion students managers and teachers' opinions on the solution Zonguldak: Alaplı example
- Tez No: 876568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜCEL ERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Özel Eğitim, Yönetici, Öğretmen, Inclusive Education, Special Education, Administrator, Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Okullarda verilen eğitimden, normal gelişim gösteren bireylerin yanında, özel gereksinime ihtiyacı olan bireyler de faydalanmaktadır. Normal sınıf ortamında, akranlarına göre yavaş öğrenen, öğrenme güçlüğü yaşayan özel gereksinimli bireylerin eğitim görmesine kaynaştırma eğitimi denilmektedir. Araştırmada ilkokullarda görev yapan yönetici ve sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik görüşlerini saptamak ve kaynaştırma uygulamalarına çözüm önerilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi bağlamında durum deseni benimsenmiş, yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Zonguldak ili Alaplı ilçesinde ilkokullarda görev yapan ve amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 24 eğitimci oluşturmuştur. Araştırmanın bulgularında; eğitimcilerin kaynaştırma uygulamaları hakkında genellikle bilgi sahibi olduğu, bazı donanımsal eksikliklerin olduğu, BEP planı hazırlama vb. konularda işbirliği yapılarak beceri kazanılmasına değindikleri görülmektedir. Genellikle toplumsal ve kültürel sorunların ön plana çıktığı, kaynaştırma öğrencilerinin dışlanmışlık duygusu, mevcut durumunu kabullenememe problemleri yaşadığı görülmektedir. Araştırma sonucunda; kaynaştırma eğitimi hakkında gerekli hizmet içi eğitim ve seminerler düzenlenerek eksikliklerin giderilmesi, lisans döneminde kaynaştırma eğitimi verilmesi, ailelelerin ve normal gelişim gösteren öğrencilerin kaynaştırma eğitimi konusunda bilgilendirilmesi, her okula rehber öğretmen ataması yapılması, tam zamanlıdan yarı zamanlı kaynaştırma uygulamasına geçilmesi, sınıf mevcutlarının düşürülmesi, ailelere maddi destek sağlanması gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to normally developing individuals, individuals with special needs also benefit from the education provided in schools. The education of individuals with special needs who learn slower than their peers and have learning difficulties in a normal classroom environment is called inclusive education. The aim of the research is to determine the opinions of administrators and classroom teachers working in primary schools regarding inclusive education and to examine their suggestions for solutions to inclusive practices. In the study, a situational design was adopted in the context of qualitative research method and a semi-structured interview form was prepared. The study group consisted of 24 educators working in primary schools in Alaplı district of Zonguldak province in the 2023-2024 academic year and selected by purposeful sampling method. In the findings of the research; educators generally have knowledge about inclusion practices, there are some hardware deficiencies, preparing an IEP plan, etc. It is seen that they touch on gaining skills through collaboration on subjects. It is generally seen that social and cultural problems come to the fore, and inclusion students experience a feeling of exclusion and problems of not being able to accept their current situation. As a result of the research; Eliminating the deficiencies by organizing necessary in-service training and seminars on inclusive education, providing inclusive education during the undergraduate period, informing families and normally developing students about inclusive education, appointing counselors to each school, switching from full-time to part-time inclusion, reducing class sizes, providing support to families, Results such as providing financial support have been achieved.