Öğretmen algılarına göre lider-üye etkileşimi ve okul yöneticilerinin çatışma yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between leader-member exchange and school administrators' conflict management according to teacher perceptions
  1. Tez No: 876569
  2. Yazar: ERAY ERKAN ÇUFAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YÜCEL ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, Çatışma Yönetimi, Öğretmen, Okul Yöneticileri, Leader-Member Exchange, Conflict Management, Teacher, School Administrators
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin çatışma yönetimi stratejilerinin lider-üye etkileşimi üzerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin çatışma yönetim stratejileri ve lider-üye etkileşimi düzeyinin katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de hedeflenmiştir. Bu doğrultuda bu nicel araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Bahçelievler ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapmakta olan öğretmenler arasından kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 400 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verileri, demografik bilgi formu, Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği ve Lider Üye Etkileşimi Ölçeğini içeren çevrimiçi bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi SPSS v26 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen çok değişkenli regresyon analizi sonucunda öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin çatışma yönetimi stratejisi olarak hükmetme ve kaçınma stratejileri kullanmalarının lider üye etkileşimi üzerinde negatif yönde ve anlamlı yordayıcı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, okul yöneticilerinin çatışma yönetimi stratejisi olarak uyma/uzlaşma stratejisini kullanmalarının lider üye etkileşimi üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir yordayıcı rolünün olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenlere yönelik analizlerde ise kaçınma stratejisi ve lider üye etkileşiminde yaşa göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Diğer taraftan, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin çatışma yönetim stratejileri ve lider-üye etkileşimi düzeyinin öğretmenlerin cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem, görev yapılan eğitim kademesi, mevcut yöneticiyle çalışma süresine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the roles of school administrators' conflict management strategies on leader-member interaction according to teachers' perceptions. In addition, it was also aimed to examine whether school administrators' conflict management strategies and leader-member interaction levels, according to teachers' perceptions, differ significantly according to the demographic characteristics of the participants. Accordingly, this quantitative research was conducted in the relational screening model. The sample of the research consists of a total of 400 participants selected by convenient sampling method among the teachers working in schools affiliated with the Ministry of National Education in Bahçelievler district of Istanbul province in the 2022-2023 academic year. Research data was collected using an online survey form including a demographic information form, Conflict Management Strategies Scale and Leader Member Interaction Scale. The analysis of the data collected in the study was carried out using the SPSS v26 program. As a result of the multivariate regression analysis conducted in the study, it was determined that school administrators' use of domination and avoidance strategies as conflict management strategies had negative and significant predictive roles on leader-member interaction, according to teachers' perceptions. On the other hand, it was determined that school administrators' use of the compliance/compromise strategy as a conflict management strategy had a positive and significant predictive role on leader-member interaction. In the analyzes regarding demographic variables, significant differences were detected in avoidance strategy and leader-member interaction according to age. On the other hand, according to teachers' perceptions, it was concluded that school administrators' conflict management strategies and leader-member interaction level did not differ significantly according to teachers' gender, educational background, professional seniority, educational level, and length of time working with the current administrator.