İsmail Karagöz'ün 'Kur'ân'ın Anlamı ve Tefsiri' adlı eserinde tartışmalı bazı konulara yaklaşımı
İsmail Karagöz's approach to some controversial issues in his work called 'The Meaning and Interpretation of the Qur'an'
- Tez No: 878409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Tartışmalı Konular, İsmail Karagöz, Quran, Tafsir, Controversial Topics, İsmail Karagöz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kur'ân-ı Kerim, nâzil olduğu andan itibaren muhatapları tarafından anlaşılmaya çalışılmış, bu çabaların bir sonucu olarak çeşitli yorumlar ortaya çıkmış ve günümüzdeki tefsir külliyatını oluşturmuştur. Bu tefsirlerden biri de İsmail Karagöz'ün kaleme aldığı“Kur'ân'ın Anlamı ve Tefsiri”adlı eserdir. Bu eser, çağdaş yaşama dair yorumlarıyla bir-likte, âyetlerin rehberliğinde günümüz toplumsal meselelerine çözüm arayışını hedefle-yen önemli bir çalışmadır. Tezimizde, Türkiye'de son yıllarda yazılan tefsirlerden biri olan“Kur'ân'ın An-lamı ve Tefsiri”ni çeşitli açılardan incelemiş bulunmaktayız. Çalışmamızda, tarih bo-yunca tartışmalara konu olmuş ve günümüzde hala tartışılan, Kur'ân'da yer alan belirli konular ele alınmıştır. Bu çerçevede, İsmail Karagöz'ün tartışıla gelen geleneksel ve çağ-daş konulara yaklaşımı ve yorumlama tarzı ortaya konmaya çalışılmıştır. Karagöz'ün bu konulardaki yorumları ve sunduğu çözüm önerileri, klasik ve çağdaş ilahiyatçıların yak-laşımlarıyla birlikte ele alınarak kısa değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmamız, öteden beri tartışılan birçok meseleye dair konular hakkında genel fikirler içermektedir.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran has been tried to be understood by its addressees since the moment it was revealed, and as a result of these efforts, various interpretations have emerged and formed the present-day commentary corpus. One of these commentaries is the work called“Meaning and Interpretation of the Quran”written by İsmail Karagöz. This work, together with its interpretations of contemporary life, is an important work that aims to find solutions to today's social issues under the guidance of verses. In our thesis, we have examined“The Meaning and Interpretation of the Quran”, one of the commentaries written in Turkey in recent years, from various perspectives. In our study, certain issues in the Quran, which have been the subject of debate throughout history and are still debated today, are discussed. In this context, İsmail Karagöz's app-roach and interpretation style to the traditional and contemporary issues under discus-sion has been tried to be revealed. Karagöz's comments on these issues and the solution suggestions he offered were compared with the approaches of classical and contempo-rary theologians, and then brief evaluations were made. Our study includes analyzes that offer solutions to many issues that have arisen so far.