Kronik enteropatili kedilerde probiyotik sağaltımı
Probiotic therapy in cats with chronic enteropathy
- Tez No: 878837
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Enteropati, Probiyoterapi, Probiyotik, Rektal enema, Enteropathy, Probiotherapy, Probiotic, Rectal enema
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Probiyotik uygulamasının gastrointestinal rahatsızlıkları hafifletebileceği varsayımı göz önüne alındığında, ülkemizde kronik enteropatili (kEnt) kediler arasında rektal yolla etkileri hiç araştırılmamıştır. Dolayısıyla bu tez araştırmasının amacı, Lactobacillus asidophilus, L. helveticus, L. plantarum, Bifidobacterium infantis, B. bifidum, B. longum suşları içeren oral ve rektal yolla uygulanan probiyotik tedavinin terapötik etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında değerlendirme klinik bulgu, teşhis, hematolojik ve serum biyokimyasal analizinin yanı sıra Kedi Kronik Enteropati Aktivite İndeksi'ne (KKEAI), dışkı skoru ve Karnofsky skoruna göre puanlamaya dayanarak yapılmıştır. Bulgular: Her kedi muayene edildi ve analiz edildi/yeniden değerlendirildi ve 10 günlük sağaltımın başlangıcında ve sonunda bir KKEAI skoru elde edildi. Kompozit KKEAI sağaltım öncesinde 12,25 ± 1,12 olup 10 günlük probiyotik sağaltım süreci sonrasında bu değer 2,95 ± 0,58 (P =0,001) olarak görülmüştür. Kedi Koruma Fekal Skorlama sistemi skoru sağaltım öncesinde 2 ± 0,37 olup 10 günlük probiyotik sağaltım süreci sonrasında 5 ± 0,17 (P= 0,002) olarak görülmüştür. Sonuç: Tüm kediler, ilk 10 gün içinde semptomların dramatik bir şekilde çözülmesiyle tek başına probiyotik sağaltımına yanıt verdi. Rektal yolla probiyotik sağaltımı, yoruma tabi tutularak kompozit KKEAI önemli ölçüde azalma ile sonuçlandı. Herhangi bir yan etkisi olmayan bu sağaltım yöntemi, tekrarlayıcı ve dejeneratif etkileri olan ilgili diğer tedavi yöntemlerinin yerine geçmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Given the assumption that probiotic administration may alleviate gastrointestinal disorders, its effects via the rectal route have never been investigated among cats with kEnt in our country. Therefore, the aim of this thesis research was to evaluate the therapeutic efficacy of oral and rectal administration of Lactobacillus asidophilus, L. helveticus, L. plantarum, Bifidobacterium infantis, B. bifidum, B. longum probiotic therapy. Material and Methods: In this study, evaluation was based on clinical findings, diagnosis, hematologic and serum biochemical analysis, as well as scoring according to the Feline Chronic Enteropathy Activity Index (FCEAI), stool score and Karnofsky score. Results: Each cat was examined and analysed/reassessed and given a KKEAI score at the beginning and end of the 10-day treatment. The Composite KKEAI Score was 12.25 ± 1.12 before treatment and 2.95 ± 0.58 (P=0.001) after 10 days of probiotic treatment. Cat Protection Faecal Scoring System score was 2 ± 0.37 before treatment and 5 ± 0.17 (P=0.002) after 10 days of probiotic treatment. Conclusion: All cats responded to probiotic treatment alone with dramatic resolution of symptoms within the first 10 days. Rectally administered probiotic treatment resulted in a significant reduction in composite CHEAI, subject to interpretation. This method of treatment without any side effects should replace other related treatment modalities with repetitive and degenerative effects.