Sitarabinin polarografik davranışlarının incelenmesi
- Tez No: 8791
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sitarabin, ara-G, Sitarabin miktar tayi ni, Polarograf i, Sitarabinin doğru akım polarograf isi, Sitarabinin dif erensiyel puls'. polarograf isi, Sitarabinin artan amplitütlü puls polarograf isi, Cytarabine, ara-C, Determination of cytarabine, Polarography, Direct current polarography of cytarabine, Increasing amplitude pulse polaro graphy of cytarabine, Diferential pulse polaro graphy of cytarabine
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
IV ÖZET Akut löseminin sağaltımında kullanılan sitarabinin polarografik olarak indirgenmesinde nötr ve hafif "bazik ortamda çok iyi beliren tek polarografik dalga- elde edil miştir. Çalışma koşullarının optimize edilmesi için pH, civa rezervuarma uygulanan basınç, damlama suresi, potansiyel değişme hızı ve derişim gibi parametrelerin, uygun taşıyı cı elektrolit çözeltisi içerisindeki sitarabinin sınır akı mına olan etkisi incelenmiştir. Damlayan civa elektrodu yüzeyinde meydana gelen indirgenmenin mekanizması aydınla tılmaya çalışılmış ve reaksiyonun tersinirliği araştırılmış tır. Bu çalışmalar sonucunda ampul şeklinde bulunan farma sötik preparattaki sitarabin miktar tayini duyarlı ve çabuk olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cytarabine which is used in the treatment of acute leukemia gives well defined polarographic waves in neutral and weak basic media. In-order to optimize the conditions, the effect of pH, applied pressure to the mercury tank, dropping time, changing the potential rate and concentration on the limitting current were examined. The reaction mechanism of cytarabin depending on the reduction on the surface of mercury was proposed and the reversibility of the reaction was elucidated. The determination of cytarabine in a pharmaceutical preparation was carried out with a good accuracy using the methot progressed in this study.