Aurasız migren tedavisinde standart profilaktik ilaç tedavisi, ıslak kupa terapi ve kuru kupa terapinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison between the efficacy of standard prophylactic medical treatment, wet cupping therapy and dry cupping therapy on migraine without aura
- Tez No: 879497
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU İRBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Medical History and Ethics, Physical Medicine and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Tıbbı, Bütüncül Tıp, Geleneksel Tıp, Kupa Terapi, Migren, Anatolian Medicine, Common Migraine, Cupping Therapy, Integrative Medicine, Traditional Medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ıslak ve kuru kupa terapinin aurasız migren tanısı almış 18-58 yaş arası hastalardaki etkinliğinin kanıta dayalı şekilde randomize kontrollü bir çalışma ile ortaya koyulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sultan 2. Abdulhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun onayı alındıktan sonra ıslak ve kuru kupa terapinin aurasız migren tedavisi üzerine etkilerini araştırmak üzere iki merkezli olarak yürütülmüştür. Bu randomize kontrollü prospektif çalışmada kapalı zarf tekniğiyle hastalar 3 gruba ayrılmıştır. Birinci grup hastada 6 seans ıslak kupa terapi uygulanmıştır. İkinci grup hastada 6 seans kuru kupa terapi uygulanmıştır. Üçüncü grup hastada ise profilaktik konvansiyonel ilaç tedavisi kullanılmıştır. 6 seanslık ıslak ve kuru kupa terapi uygulamasının sonunda her üç grupta da aylık olarak değerlendirilen atak sıklığı, atak şiddeti, atak süresi, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, WHOQoL-8 Ölçeği ve Allodini Semptom Ölçeği verileri analiz edilmiştir. Bulgular: Islak kupa terapinin aurasız migren tedavisinde atak sıklığı, atak şiddeti, atak süresi, anksiyete, depresyon ve allodini seviyelerini istatistiksel olarak anlamlı olarak düşürdüğü, hastaların yaşam kalitesini anlamlı olarak arttırdığı görülmüştür. Kuru kupa terapinin aurasız migren tedavisinde atak sıklığı ve atak şiddetini anlamlı olarak düşürdüğü, hastaların yaşam kalitesini anlamlı olarak arttırdığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları aurasız migren tedavisinde ıslak ve kuru kupa terapinin etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Islak kupa terapi, kuru kupa terapi ve profilaktik ilaç tedavisi tercih edilirken bu yöntemlerin çalışmamızda bahsedilen etkinlikleri ile yan etkileri ve maliyet açısından da değerlendirme yapılarak hastanın en fazla yararına olacak yöntem tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to demonstrate the efficacy of wet and dry cupping therapy in patients aged 18-58 diagnosed with migraine without aura in an evidence-based randomized controlled study. Materials and Methods: This study was conducted in two centers to investigate the effects of wet and dry cupping therapy on the treatment of migraine without aura, after obtaining the approval of Traditional and Complementary Medicine Clinical Research Ethics Committee at Sultan Abdulhamid Han II Training and Research Hospital. In this randomized controlled prospective study, patients were divided into 3 groups using the sealed envelope technique. In the first group of patients, 6 sessions of wet cupping therapy were applied. In the second group of patients, 6 sessions of dry cupping therapy were applied. In the third group of patients, prophylactic conventional drug treatment was used. At the end of 6-session wet and dry cupping therapy application, monthly evaluated attack frequency, attack severity, attack duration, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, WHOQoL-8 Scale and Allodynia Symptom Checklist datas were analyzed. Results: It is observed that wet cupping therapy statistically significantly reduced attack frequency, attack severity, attack duration, anxiety, depression and allodynia levels in the treatment of migraine without aura, and significantly increased the quality of life of the patients. It is observed that dry cupping therapy significantly reduced the attack frequency and attack severity in the treatment of migraine without aura and significantly increased the quality of life of patients. Conclusion: The results of our study show that wet and dry cupping therapy can be used effectively in the treatment of migraine without aura. While wet cupping therapy, dry cupping therapy and prophylactic drug treatment are preferred, the efficacy of these methods mentioned in our study, their side effects and costs should be evaluated and the most beneficial method for the patient should be preferred.