Participation of Sudanese women in political process
Sudanlı kadınların siyasi sürece katılımı
- Tez No: 879618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜL SAMET ÇELİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Kadınlar, Sudan, Sudanlı Kadınlar, Sudan Siyaseti, Political Participation, Women, Sudan, Sudanese Women, Politics of Sudan
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezin konusu 1956-2010 yılları arası dönemde Sudanlı kadınların siyasal sürece katılımı ve etkisidir. Bu çerçevde bu tez, Sudan'da kadınların siyasi sürece katılımına, karşılaştıkları engellere ve bu katılımın nasıl geliştiğine odaklanmaktadır. Bu çalışma, Sudanlı kadınların siyasal durumunu ve Sudan'da siyasal alanda yaptığı önemli katkıları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın en önemli amaçlarından biri Sudanlı kadınların siyasal karar alma süreçlerine katılımlarını ve bu süreçlerde yer alma oranlarını ortaya koymaktır. Çalışma, Sudan'da kadınların siyasi katılımını çeşitli geniş yönleriyle tartışmakta ve ele almaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde siyasal katılım ve kadın meselesi, etkenleri, mekanizmaları ve türleri ile incelenmektedir. İkinci bölümde, Sudan'ın sömürgecilik sonrası siyasi tarihi ve 1956-2010 yılları arası dönemde Sudan Devleti'ndeki siyasal katılım tarihsel bir anlatımla ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde Sudanlı kadınların siyasal katılım sürecinin tarihsel gelişimi ve bu süreçteki rolleri ele alınmaktadır. Bu çalışmada kadınların siyasal katılımına ilişkin mevzuat ve kanunlara yer verilmekte ve 1956-2010 arası dönemde Sudan'da kadınların siyasal katılımının %0'dan %25'e çıktığı ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the participation and impact of Sudanese women in the political process between 1956 and 2010. In this context, this thesis focuses on women's participation in the political process in Sudan, the obstacles they have faced and how this participation has developed. This study aims to analyze the political situation of Sudanese women and the important contributions made by Sudanese women in the political field in Sudan. One of the most important aims of this study is to reveal the participation of Sudanese women in political decision-making processes and their rates of involvement in these processes. The study discusses and addresses women's political participation with various large aspects in Sudan. The study includes three chapters. The first chapter examines the issue of political participation and women with its factors, mechanisms and types. The second chapter display political history of Sudan after colonialism and political participation in the State of Sudan through a historical narrative during the period between 1956-2010. The third chapter concludes by historical development of Sudanese women's political participation process and their role in this process. This study includes legislation and laws regarding women's political participation and reveals that women's political participation in Sudan increased from 0% to 25% in the period between 1956-2010.