Farklı kültüre sahip olan okul öncesi dönem çocuklarının sınıf içi akran ve öğretmen etkileşimlerinin incelenmesi
Investigation of peer and teacher interactions of preschool children with different cultures in the classroom
- Tez No: 884584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran Etkileşimi, Farklı Kültüre Sahip Çocuklar, Okul Öncesi, Öğretmen Etkileşimi, Peer Interaction, Children with Different Cultures, Preschool, Teacher Interaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, farklı kültüre sahip okul öncesi dönem çocuklarının formal eğitim sürecinde akranları ve öğretmenleri ile olan etkileşimlerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma için nitel araştırma modeli kullanılmış olup durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Güngören ilçesinde bulunan 2 bağımsız anaokulunda Hindistan, Sudan ve Suriye uyruklu 3 çocuğun ve öğretmenlerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacı ve tez danışmanı tarafından hazırlanan“Farklı Kültüre Sahip Çocuk ve Öğretmen Demografik Bilgi Formu”,“Farklı Kültüre Sahip Çocuk- Akran ve Farklı Kültüre Sahip Çocuk- Öğretmen Gözlem Formu”,“Öğretmen Görüşme Formu”,“Anekdot Kayıt Formu”ve gözlemci notlarından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmacı tarafından gözlemlenen farklı kültüre sahip üç okul öncesi dönem çocuğu ile akranları arasındaki etkileşimler incelendiğinde, tüm çocukların genellikle bireysel çalışmayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir. Öğretmenler ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen bulgularda da öğretmenlerin farklı kültüre sahip çocuklara yönelik değerlendirmelerinde, çocukların okula ilk başladıkları dönemde özellikle sosyal beceriler ve dil becerileri konusunda problemler yaşadıklarını, günümüzde yaşanan problemlerin hala devam etmesine karşın çocukların okula başladıktan sonraki dönemde bu becerilerinin gelişme kaydettiğini belirttikleri saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, farklı kültüre sahip çocukların akranlarıyla iş birliği yapma davranışlarını sınırlı bir şekilde gerçekleştirdikleri ve etkinliklerini çoğunlukla bireysel yaptıkları tespit edilmiştir. Farklı kültüre sahip çocukların Türkçe dil yetersizliği problemi yaşamaları onların akranları ve öğretmenleriyle etkili iletişim kurma ve iş birliği yapma davranışlarını zorlaştırarak sosyal-duygusal gelişimlerini ve okula uyum süreçlerini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to examine the interactions of preschool children from different cultures with their peers and teachers during the formal education process. Materials and Methods: A qualitative research model was used for this research and a case study design was used. The study was carried out in the 2022-2023 academic year in 2 independent preschools in the Güngören district of Istanbul, with the participation of 3 children of Indian, Sudanese and Syrian nationality and their teachers. In collecting data,“Child with Different Culture and Teacher Demographic Information Form”,“Child with Different Culture - Peer and Child with Different Culture - Teacher Observation Form”,“Teacher Interview Form”,“Anecdote Record Form”prepared by the researcher and the thesis advisor were used. and observer notes were used. Results: When the interactions between three preschool children from different cultures and their peers observed by the researcher were examined, it was observed that all children generally preferred to work individually. In the findings obtained from the interviews conducted with the teachers, it was determined that in the teachers' evaluations of children from different cultures, they stated that the children had problems especially in social skills and language skills when they first started school, and that although the problems experienced today still continue, these skills improved in the period after the children started school. Conclusion: According to the results of the research, it was determined that children from different cultures exhibited limited cooperation behaviors with their peers and mostly carried out their activities individually. It has been determined that children from different cultures experiencing Turkish language deficiency problems make it difficult for them to communicate effectively and cooperate with their peers and teachers, negatively affecting their social-emotional development and adaptation to school.