Psödoeksfoliatif sendrom, psödoeksfoliatif glokom ve primer açık açılı glokom hastalarında humor aköz total ve aktif ghrelin seviyelerinin karşılaştırılması
The comparison of humor aqueous total and active ghreline levels in primary open-angle glaucoma, pseudoexfoliation glaucoma and pseudoexfoliation syndrome
  1. Tez No: 879992
  2. Yazar: SAİD NUMAN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE UFUK ELGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Açile-ghrelin, total ghrelin, humor aköz, psödoeksfoliatif sendrom, psödoeksfoliatif glokom, primer açık açılı glokom, Acylated ghrelin, ghrelin, aqueous humour, pseudoexfoliation syndrome, pseudoexfoliation glaucoma, primary open angle glaucoma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Psödoeksfoliatif sendrom (PES), psödoeksfoliatif glokom (PEG) ve primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarında, humor aköz (HA) total ghrelin (Gh) ve açile ghrelin (AGh) seviyelerinin ve AGh/total Gh oranının belirlenmesi, daha sonra bunların kontrol hastaları ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Senil katarakt tanısı ile fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanacak olan 67 hastanın HA total Gh ve AGh seviyeleri prospektif olarak incelendi. Hastalar kontrol, PES, PEG, PAAG olmak üzere 4 gruba ayrıldı. On beş kontrol, 15 PES, 9 PEG, 11 PAAG grubundan olmak üzere 50 hasta da HA total Gh seviyeleri çalışıldı. On bir kontrol, 11 PES, 9 PEG, 11 PAAG olmak üzere 42 hasta da HA AGh seviyeleri çalışıldı. Dokuz kontrol, 10 PES, 9 PEG, 10 PAAG olmak üzere 38 hastada da AGh/total Gh oranlarına bakıldı. Bütün HA örnekleri ameliyatın başında 27-G enjektör ile steril şartlarda herhangi bir kontaminasyona uğramadan parasentez ile ön kamaradan alındı ve -700C' da muhafaza edildi. Total Gh ve AGh miktarları ELISA kitleri ile mikro-Elisa cihazında çalışılarak belirlendi. Bulgular: HA'de total Gh çalışılan 50 hastanın 23' ü kadın (%46) 27 tanesi ise erkekti (%54). Total Gh seviyeleri kontrol grubunda 1892 ± 456 pg/ml, PES grubunda 1992 ± 329 pg/ml, PEG grubunda 1806 ± 209 pg/ml, PAAG grubunda 1768 ± 214 pg/ml idi. Gruplar arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). AGh seviyeleri kontrol grubunda 230.92 ± 50.10 pg/ml, PES grubunda 241.35 ± 52.23 pg/ml, PEG grubunda 222.92 ± 15.52 pg/ml, PAAG grubunda 196.94 ± 29.39 pg/ml idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05). AGh/total Gh oranı olarak kontrol grubunda %10.3 ± 2.34, PES grubunda %13.03 ± 2.58, PEG grubunda %12.3 ± 1.54, PAAG grubunda %11.79 ± 1.41 idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttu (p=0.044). PES ve kontrol grubu arasında anlamlılık daha yüksekti (p=0.030) fakat kontrol ile glokom grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05). Sonuç: Glokom hastalarında HA'de total Gh seviyesi kontrole göre azalmakta fakat AGh seviyesindeki azalma buna paralel olmamaktadır. Bu hastalarda AGh/total Gh oranı yükselmektedir. Bu bulgular AGh' nin oransal yüksekliğinin glokom etyopatogenezinde rol oynayabileceğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the levels of ghrelin (Gh), acylated ghrelin (AGh) and AGh/Gh ratio in the aqueous humour (AH) of patients with pseudoexfoliation syndrome (PES), pseudoexfoliation glaucoma (PEG), primary open angle glaucoma (POAG) and compare them to levels of Gh, AGh and AGh/Gh ratio in control subjects. Materials and methods: Total Gh, and Gh levels of AH of 67 patients who had phacoemulsification surgery for senile cataract were investigated prospectively. Patients divided into four groups as control, PES, PEG and POAG groups. The AH total Gh levels of 15 control subjects, 15 PES, 9 PEG and 11 POAG totally 50 cases were performed. The AH AGh levels of 11 control subjects, 11 PES, 9 PEG and 11 POAG totally 42 cases were performed. The AGh/total Gh ratios were calculated in 9 control subjects, 10 PES, 9 PEG and 10 POAG totally 38 cases. AH samples were aspirated from anterior chamber through a paracentesis with a 27-G needle under sterile conditions before any contamination and stored at -700C. Gh and AGh quantification was performed with ELİSA kits. Results: Fifty cases in whom total Gh were performed consisted of 23 female (46%) and 27 male (54%) cases. AH levels of total Gh 1892 ± 456 pg/ml in the controls, 1992 ± 329 pg/ml in the PES, 1806 ± 209 pg/ml in the PEG and 1768 ± 214 pg/ml in the POAG group (p>0.05). AH levels of AGh were 230.92 ± 50.10 pg/ml in the control, 241.35 ± 52.23 pg/ml in the PES, 222.92 ± 15.52 pg/ml in the PEG and 196.94 ± 29.39 pg/ml in the POAG group and no statistically significant differences were detected between the groups (p>0.05). The ratio of AGh/Gh 10.3% ± 2.34 in the control, 13.03% ± 2.58 in the PES, 12.3% ± 1.54 in the PEG and 11.79% ± 1.41 in the POAG group. Statistically significant differences were found between the groups (p=0.044). The difference between PES and control groups was significant (p=0.030) but there was no statistically significant difference among control, PEG and POAG groups (p>0.05). Conclusions: In glaucoma patients AH total Gh levels were lower than control subjects but not parallel with AGh levels. AGh/Gh rate increases in these cases. These findings support that the proportional increases of AGh may play a role in the pathogenesis of glaucoma.