Jinekolojik malignte hastalarında sentinel lenf nodu değerlendirilmesi ve haritalanması
Evaluation and mapping of sentinel lymph node in patients with gynecological malignancies
  1. Tez No: 880096
  2. Yazar: DUYGU ÇAKMAK GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, metilen mavisi, sentinel lenf nodu, serviks kanseri, Cervical cancer, endometrial cancer, methylene blue, sentinel lymph node
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Sentinel lenf nodu haritalanması endometrium ve serviks kanseri hastalarında lenfatik yayılımı değerlendirmek için sistemik lenf nodu diseksiyonuna alternatif haline gelmeye başlamıştır. Pelvik ve paraaortik lenf nodlarının değerlendirilmesi cerrahi evrelemenin önemli bir parçası olsa da, sistemik lenf nodu diseksiyonunun terapötik değeri konusunda uzun süredir bir tartışma vardır. Bu çalışmanın amacı endometrium ve serviks kanseri hastalarında sentinel lenf nodu haritalanması yapılması ayrıca sentinel lenf nodu diseksiyonu yapılan hastalar ile sistemik lenf nodu diseksiyonu yapılan hastaların klinikopatalojik sonuçlarını ve morbiditelerini karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizdeki endometrial intraepitelyal neoplazi, endometriyum kanseri, serviks kanseri histopatolojik tanılı sentinel lenf nodu diseksiyonu yapılmış olan hastalar ile sistemik lenf nodu diseksiyonu yapılmış 30-80 yaş arası hastalar retrospektif olarak hastane sisteminden epikirizleri, patoloji sonuçları, ameliyat notları taranmıştır. BULGULAR: Endometrium kanseri için sentinel lenf nodu genel tespit oranı %66,7 ve bilateral tespit oranı %20,3 bulunmuştur. Endometrium kanseri hastalarında metilen mavisi ile yapılan sentinel lenf nodu biyopsisi sonuçlarına göre sensitivite %100 spesifite %100, pozitif prediktif değer %100, negatif prediktif değer %100 bulunmuştur. Serviks kanseri hastalarında sentinel lenf nodu genel tespit oranu %100, bilateral tespit oranı % 55.6, unilateral tespit oranı % 44,4 bulunmuştur. Serviks kanseri hastalarında metilen mavisi ile yapılan sentinel lenf nodu biyopsisi sonuçlarına göre sensitivite %75, spesifite %100, pozitf prediktif değer %100, negatif prediktif değer %83,3 bulunmuştur. SONUÇ: Sentinel lenf nodu diseksiyonu yapılan endometrium ve serviks kanseri hastalarında ameliyat süresi daha kısa olmaktadır, daha az komplikasyon izlenmektedir. Sentinel lenf nodu haritalanması hastaların hayat kalitesini arttırır, morbiditeyi azaltır, lenf nodu metastaz tespiti için güvenilirdir. Sentinel lenf nodu haritalanması sistemik lenf nodu diseksiyonuna alternatif olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Sentinel lymph node mapping is becoming an alternative to systemic lymph node dissection to assess lymphatic spread in endometrial and cervical cancer patients. Although evaluation of pelvic and paraaortic lymph nodes is an important part of surgical staging, there has long been a debate about the therapeutic value of systemic lymph node dissection. The aim of this study was to perform sentinel lymph node mapping in patients with endometrial and cervical cancer and to compare the clinicopathologic outcomes and morbidity of patients undergoing sentinel lymph node dissection with those undergoing systemic lymph node dissection. MATERIALS AND METHODS: In our clinic, patients with histopathologic diagnosis of endometrial intraepithelial neoplasia, endometrial cancer, cervical cancer who underwent sentinel lymph node dissection and patients aged 30-80 years who underwent systemic lymph node dissection were retrospectively scanned from the hospital system. RESULTS: The overall sentinel lymph node detection rate for endometrial cancer was 66.7% and bilateral detection rate was 20.3%. According to the results of sentinel lymph node biopsy performed with methylene blue in endometrial cancer patients, sensitivity was 100%, specificity was 100%, positive predictive value was 100% and negative predictive value was 100%. The overall detection rate of sentinel lymph node in cervical cancer patients was 100%, bilateral detection rate was 55.6%, and unilateral detection rate was 44.4%. According to the results of sentinel lymph node biopsy performed with methylene blue in cervical cancer patients, sensitivity was 75%, specificity 100%, positive predictive value 100%, negative predictive value 83.3%. CONCLUSION: Endometrial and cervical cancer patients who undergo sentinel lymph node dissection have shorter operative times and fewer complications. Sentinel lymph node mapping improves patients' quality of life, reduces morbidity, and is reliable for lymph node metastasis detection. Sentinel lymph node mapping can be considered as an alternative to systemic lymph node dissection.