Baffle tipi malzemelerin yutuculuk katsayısı ölçümleri ve restoran uygulamaları için optimizasyonu
Absorption coefficient measurements of baffle type materials and optimization for restaurant applications
- Tez No: 880475
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ÖZİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Teknolojisi Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Akustik konforun sağlanması için tasarım açısından birçok yöntem bulunmaktadır. Belirli bir alanda konforun sağlanması için tasarımda kullanılacak olan malzemenin özellikle ses yutum katsayısı oldukça önemlidir. Mekânlarda tasarım aşamasında farklı birçok panel tipi kullanılmaktadır. Bu panel tipleri arasında genellikle tavana uygulaması yapılan baffle tipi paneller sıklıkla kullanılır. Baffle tipi paneller genellikle belirli bir aks aralığı seçilerek dik bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışma, 120x20 cm ve 120x40 cm boyutlarında baffle tipi panellerin çınlama odasında ses yutum katsayısı ölçümü ve restoranlarda uygulanması için en verimli senaryonun hangisi olacağını belirlemeyi amaçlamaktadır. Baffle tipi panellerin ölçümü için ISO 354 standardında birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler çınlama odası içerisinde hem farklı konumları hem de farklı montaj tiplerini içermektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman ses yutum katsayısının uygulanan yönteme göre farklılık gösterdiği yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. Bu farklılıkların ne derece olduğu ve neden kaynaklanabileceği tez kapsamında açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda baffle tipi panellerin farklı aks aralığı ile uygulandığı zaman ses yutum performansında oluşacak olan değişim gözlemlenmeye çalışılmıştır. Çalışma için 120x20 paneller ile üç farklı aks aralığı belirlenmiştir. Bu aks aralıkları 30 cm, 60 cm ve 100 cm olarak seçilmiştir. Baffle derinliğinin ses yutum katsayısında yaratacağı farklılığı gözlemlemek için ise 120x40 cm paneller 60 cm aks aralığı kullanılarak ses yutum katsayısı ölçülmüştür. Son olarak bir sıra 120x40 cm bir sıra 120x20 cm biçiminde panel dizildiği durumda oluşacak farklılıklar gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bu senaryolar farklı oda konumu ve farklı montaj tiplerinde ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are various methods in design to ensure acoustic comfort. The sound absorption coefficient of the material used in the design is particularly important for achieving comfort in a given space. During the design phase of spaces, different types of panels are utilized. Among these panel types, baffle panels, which are commonly applied to ceilings, are frequently used. Baffle panels are typically installed vertically at specified rows. The aim of this study is to measure the sound absorption coefficient in the reverberation chamber of baffle type panels with dimensions of 120x20 cm and 120x40 cm. It also aims to determine which scenario would be the most efficient for implementation in restaurants. There are several methods specified in the ISO 354 standard for measuring baffle panels. These methods involve various positions and different mounting types within the reverberation room. Considering all these factors, studies have observed that the sound absorption coefficient varies depending on the applied method. The extent of these differences and their potential causes have been explored within the scope of this thesis. Additionally, the study aimed to observe the changes in sound absorption performance when baffle panels are applied with different spacing rows. For the study, three different spacing rows were determined using 120x20 cm panels. These rows were selected as 30 cm, 60 cm, and 100 cm. To observe the effect of baffle depth on the sound absorption coefficient, 120x40 cm panels were measured with a 60 cm spacing rows. Finally, the differences that arise when panels are arranged in alternating rows of 120x40 cm and 120x20 cm were examined. These scenarios were measured under different room positions and various mounting types.
Benzer Tezler
- Farklı şekil ve konumlardaki perde tipi engellerin dikdörtgen bir tankta çalkantıya etkisinin sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of the effect of baffle shape and location on sloshing in the rectangular tank
TOLGA BAYRAMOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
DenizcilikYıldız Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH CÜNEYD KORKMAZ
- Detailed design of shell-and-tube heat exchangers using CFD
Hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi ile gövde-boru tipi ısı değiştiricilerinin ayrıntılı tasarımı
ENDER ÖZDEN
Yüksek Lisans
İngilizce
2007
Makine MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İLKER TARI
- The design of a wideband and widebeam piston transducer in a finite closed circular baffle
Dairesel sonlu engel üzerinde geniş bant geniş hüzme açıklıklı piston tipi akustik dönüştürücü tasarımı
ZEKERİYYA ŞAHİN
Yüksek Lisans
İngilizce
2008
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiElektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
PROF. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- CFD analysis of shell and tube heat exchanger
Gövde - boru tipi ısı değiştiricilerinde had uygulaması ile akış ve ısıl analiz
TUĞÇE KARATAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Makine Mühendisliğiİnönü ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSHAK GÖKHAN AKSOY
- Boru-gövde tipi tek fazlı ısı eşanjörlerinin bilgisayar yardımıyla tasarımı
A Project about computer aided design of single phase shell and tube type heat exchangers
ÖZBİLEN GÜRARAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Makine MühendisliğiAtatürk ÜniversitesiMakine Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. YUSUF ALİ KARA