Transformation of troyer citrange with the replicase gene of citrus tristeza virus
Turunçgil tristeza virüsünün replicase RdRp geni ile troyer citrangein transformasyonu
- Tez No: 88120
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASİL YILMAZ, PROF. DR. MOSHE BAR-JOSEPH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Troyer Citrange, A. tumefaciens, Tristeza, Transformasyon, Troyer Citrange, Agrobacterium tumefaciens, Tristeza, Transforamtion
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TURUNÇGİL TRİSTEZA VİRÜS'ÜNÜN REPLICASE RdRp GEN'İ İLE TROYER CITRANGE'IN TRANSFORMASYONU Özgür BATUMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışmanlar: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Moshe BAR-JOSEPH Yıl: 1998, Sayfe: 66 Jüri : Prof. Dr. önder TUZCU Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Turunçgil Tristeza Virüs (CTV-VT ırkı)'nün yapısındaki RNA'ya bağımlı RNA polymerase (RdRp) (Al RdRp ve A2RdRp sırası ile 1380 ve 1413 bp) kodlama bölgesi olarak bilinen ORFlb, en az iki Troyer Citrange (Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) bitkisinin genomuna entegre edilmiştir. ORFlb-cDNA immunocapture RT-PCR ile sentezlenmiş, pUC57'ye klonlanarak binary vektör olan pBINPlus'a transfer edilmiştir. A2RdRp ve AlRdRp'nin cDNA'lan uidA (GUS) haber geni ile birlikte CaMV-35S promotor'u ile NOS terminator'u arasına konulmuştur. Explant'ler; virulensi artıran“induction media”içindeki Agrobacterium tumefaciens (EHA105 ırkı) hücreleri ile vakum yapılarak hücrelerin bitki ile etkileşimi artırılmıştır. 300 ug/mL Kanamycin sülfat eklenmiş media ile seleksiyon yapılarak dayanıldı sürgün uçları oluşturulmuş ve sürgün ucu-aşı yöntemi ile in vitro'da yetiştirilmiş çöğürlere aşılanmıştır. Selekte edilmiş bitkicikler saksılanmış turunç üzerine tekrar aşılanmıştır.“Southern blot”ve nüklcik asit hibridizasyonu ile A2RdRp ve nptll'nun transgenik Troyer bitkilerinin genomlarında bir çok kopyasının varlığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. TESİS TRANSFORMATION OF TROYER CITRANGE WITH TOE REPLICASE RdRp GENE OF CITRUS TRISTEZA VIRUS Özgür BATUMAN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION Supervisors: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Moshe BAR-JOSEPH Year: 1998, Pages: 66 Jury : Prof. Dr. önder TUZCU Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Constructs of citrus tristeza virus (CTV-VT strain) QRFlb, the putative coding region of the RNA dependent RNA polymerase (RdRp) (AlRdRp and A2RdRp of 1380 and 1413 bp respectively) were integrated into the genome of at least two Troyer Citrange (Citrus sinensis x Poncirus trifoliatd) plants. The ORFlb-cDNA was synthesized by immunocapture RT-PCR, and cloned into pUC57 and transferred into the binary vector pBlNPlus. The cDNAs of AlRdRp along with the uidA (GUS) reporter gene and A2RdRp were inserted between the CaMV-35S promotor and NOS terminator. Explants were vacuum infiltrated with cells of Agrobacterium tumefaciens (strain EHA105) that underwent a comprehensive virulence induction media. Selection was achieved by adding 300 ug/mL Kanamycin sulphate to the media and resistant shoot-tips, were excised and top-grafted on in vitro grown seedlings. The selected plantlets were re-grafted onto potted sour orange rootstocks. Southern blot and nucleic acid hybridization with A2RdRp and nptll showed the integration of several copies into the genomes of the transgenic Troyer plants.