Bir aile sağlığı merkezine başvuran 45 yaş ve üzeri bireylerde osteoporoz bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
The evaluation of osteoporosis knowledge levels of ages of 45 and over participiants applied to a family health center
- Tez No: 882684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK, DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Risk Faktörleri, Osteoporosis, Osteoporosis Knowledge Level, Osteoporosis Risk Factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Ortalama yaşam süresi uzadıkça görülme sıklığı artan osteoporoz, hastalığa sahip kişilerde kemik kırıklarına yol açması halinde hem hasta ve hasta yakınlarına hem de ülke ekonomisine büyük zararları olan bir hastalıktır. Bu sebeple kişilerin osteoporoz hakkındaki bilgi düzeylerinin yüksek olması çok önemlidir. Bu çalışmayla 45 yaş ve üzerindeki bireylerin osteoporoz bilgi düzeyini ölçmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemi 17 No'lu Karşıyaka Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne herhangi bir sebeple başvuran 45 yaş üstü bireylerden seçilmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve soruları cevaplayabilecek mental düzeyde olan herkes çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplama aşaması 15.02.2024 – 15.04.2024 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Katılımcılara araştırmacılar tarafından ilgili literatür taranarak hazırlanan 29 soruluk sosyodemografik veri anketi ve 24 soruluk osteoporoz bilgi düzeyi anketi soruları sorulmuştur. Toplanan veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. P değeri 0,05'ten küçük çıkan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 333 kişinin %72,4'ü kadın, %27,6'sı erkektir. Yaş ortalaması 58,14±8,22 (median:58,00, min: 45,00, max: 90,00)' dir. Osteoporoz bilgi düzeyi anketi sorularından alınan cevaplara göre toplam puan ortalaması 14,54±4,32 (Median:15,00, min:3,00 ve maks:22,00) olarak bulundu. Yaş ve eğitim düzeyi yükseldikçe osteoporoz bilgi düzeyinin arttığı görüldü. Ayrıca ailede osteoporoz varlığı ile osteoporoz bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Katılımcıların beslenme ve osteoporoz taramaları konusunda bilgi düzeyleri orta derecede yeterli olsa da egzersiz ve osteoporoz risk faktörleri hakkında bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Bu sebeple önlenmesi ve erken tanısı mümkün olan osteoporoz hastalığı konusunda halkın bilgi düzeyinin artırılması gerekmektedir. Katılımcılara osteoporoz bilgi kaynakları sorulduğunda çok az bir kısmı hekimler cevabını vermiştir. Halkın osteoporoz hakkındaki bilgilerini güvenilir kaynaklardan edinebilmesi çok önemlidir. Bu sebeple özellikle birinci basamak hekimi olan aile hekimlerinin hastalarıyla bilgi alışverişini sağlamasının bu konuda büyük faydası olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteoporosis, which is more common as the average life expectancy increases, is a disease that causes great harm to both the patient and their relatives and the country's economy if it causes bone fractures in people with the disease. For this reason, it is very important for people to have a high level of knowledge about osteoporosis. In this study, we aimed to measure the level of knowledge about osteoporosis in individuals aged 45 and over. Methods: This study is a descriptive cross-sectional study. The sample of the study was selected from individuals over the age of 45 who applied to Karşıyaka EASM No. 17 for any reason. Everyone who agreed to participate in the study and was mentally fit to answer the questions was included in the study. The data collection phase was completed between 15.02.2024 and 15.04.2024. Participants were asked a 29-question sociodemographic data survey and a 24-question osteoporosis knowledge level survey prepared by the researchers by scanning the relevant literature. The collected data were evaluated using the SPSS 22.0 program. P values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: Of the 333 individuals included in the study, 72.4% were female and 27.6% were male. The mean age was 58.14±8.22 (median: 58.00, min: 45.00, max: 90.00). According to the answers to the osteoporosis knowledge level questionnaire questions, the total mean score was found to be 14.54±4.32 (Median: 15.00, min: 3.00 and max: 22.00). It was observed that the level of osteoporosis knowledge increased as age and education level increased. In addition, a significant relationship was observed between the presence of osteoporosis in the family and the level of osteoporosis knowledge. Conclusion: Although the participants' knowledge levels about nutrition and osteoporosis screening were moderately sufficient, it was observed that their knowledge levels about exercise and osteoporosis risk factors were insufficient. For this reason, it is necessary to increase the public's knowledge about osteoporosis, which can be prevented and diagnosed early. When participants were asked about sources of information on osteoporosis, very few responded that they were doctors. It is very important for the public to obtain information about osteoporosis from reliable sources. For this reason, it would be very beneficial for family physicians, who are primary care physicians, to exchange information with their patients.