Kliniğimizde takip ettiğimiz hiperlipidemili hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings of patients with hyperlipidemia followed in our clinic
  1. Tez No: 882714
  2. Yazar: NİLÜFER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, etiyoloji, sınıflandırılması, laboratuvar bulguları ve tedavi seçenekleri, Hyperlipidemia, etiology, classification, laboratory findings and treatment options
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada hiperlipidemisi olan hastaların yaş, cinsiyet, demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar değerleri, radyolojik görüntülemeleri, eşlik eden hastalıklar açısından geriye dönük incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniğine 0-18 yaş aralığında başvuran ve hiperlipidemi tanılı hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tanı yaşları, tanı anındaki lipit profilleri, son olarak bakılan lipit profili, nasıl tanı konulduğu, tanı yaşları, tanı anında eşlik eden ek hastalıklar açısından incelendi. 0-18 yaş arasında bulunan hastaların geçmiş notlarından yaş, cinsiyet, beden kitle indeksleri, eşlik eden hastalıklar, bel çevreleri, tansiyon değerleri, tanı anı ve son kontrollerinde bakılan lipit sevileri, tanı anındaki yaşı veya semptom gösterme yaşı, tanı bulguları, radyolojik bulguları, medikal tedavi alanlar, aferez tedavisi alanlar, diyet tedavisi alanlar, tedavi süreleri, tedaviye uyumları incelendi ve gruplandırıldı. Bulgular: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Beslenme ve Metabolizma polikliniğinde 01.01.2010 ile 31.12.2023 tarihleri arasında hiperlipidemi tanısı ile takip edilen 136 hasta dahil edildi. Çalışma grubunun çoğunluğu erkeklerden oluşmaktaydı. Hastaların son kontroldeki yaşları 3-29 yıl arasında değişmekteydi. Çalışmaya dahil edilen hastaların tanıları Frederickson sınıflamasına göre en sık üç hastalık sırasıyla Tip 2A %47,8, Tip 2B %16,2 ve 3.sırada ise Tip 3 %14 idi. Çalışmaya dahil edilen hastalara en sık eşlik eden hastalık %36,7 oranında obezite idi. Çalışmaya dahil edilen hiperlipidemili hastalar arasında %2,2 koroner arter hastalığı ve by-pass öyküsü mevcut idi. Çalışmamıza alınan hastaların %57,4'ü sadece diyet tedavisi aldığı, %36,8 'i diyet ve medikal tedavi aldığı, %5,9'u aferez ve diyet tedavisi aldığı, %4,4 aferez diyet ve medikal tedavi aldığı tespit edildi. Çalışmaya alınan hastaların batın ultrasonografileri karaciğer yağlanması açısından değerlendirildi. Hastaların %53,7 'si normal ultrasonografi olarak raporlandığı görüldü. Hastaların %14'ü 1.derece karaciğer yağlanması, %8,1'i 2.derece karaciğer yağlanması, %1,5 'i 3.derece karaciğer yağlanması olduğu görüldü. Yine hastaların karotis Doppler ultrasonografileri plak oluşumu açısından incelendiğinde %2,9 karotis arterde plak olduğu görüldü. Çalışma grubuna dahil edilen hastaların %1,4'ünün takip sürecinde öldüğü saptandı. Sonuç: Hiperlipidemiler gerek kardiovasküler hastalık riski gerekse eşlik edebilecek diğer komplikasyonlar açısından önemli metabolik hastalıklar grubunda yer almaktadır. Klinik başlangıç yaşı ve özellikle tedavi sürecine düzenli ilaç kullanımı ve en önemlisi diyet egzersiz tedavilerine uyuma bağlı olarak değişir. Birçok organ ve sistemi etkileyen bu hastalıkların erken tanınması, detaylı metabolik değerlendirme yapılması, semptomatik ve primer tedavilerinin uygulanması hastaların sağkalımını artıracak ve hastaların kliniğinin kötüleşmesini engelleyecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to retrospectively examine patients with hyperlipidemia in terms of age, gender, demographic and clinical characteristics, laboratory values, radiological imaging, and comorbidities. Materials and Methods: The files of patients diagnosed with hyperlipidemia who applied to the outpatient clinic of Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Department of Nutrition and Metabolic Diseases between the ages of 0-18 were evaluated retrospectively. The age of diagnosis, lipid profiles at the time of diagnosis, the last lipid profile, how the diagnosis was made, the age of diagnosis, and comorbidities at the time of diagnosis were examined. Age, gender, body mass index, comorbidities, waist circumference, blood pressure values, lipid levels at the time of diagnosis and last follow-up, age at the time of diagnosis or age of showing symptoms, diagnostic findings, radiological findings, medical treatment, apheresis treatment, diet therapy recipients-treatment duration, treatment compliance were examined and grouped from the past grades of patients between the ages of 0-18. Results: This study included 136 patients who were followed up with the diagnosis of hyperlipidemia between 01.01.2010 and 31.12.2023 in Erciyes University Faculty of Medicine, Mustafa Eraslan and Fevzi Mercan Pediatric Nutrition and Metabolism outpatient clinic. The age of the patients at the last follow-up ranged from 3 to 29 years. According to the Frederickon classification, the most common diagnoses of the patients included in the study were Type 2A %47,8, Type 2B %16,2, Type 2B %22 and Type 3 %14. The most common comorbidity of the patients included in the study was obesity at a rate of %36,7 Among the hyperlipidemia patients included in the study, %2,2 had a history of coronary artery disease and by-pass. It was determined that %57,4 of the patients included in our study received only diet therapy, %36,8 received diet and medical treatment, %5,9 received apheresis and diet therapy, and %4,4 apheresis received diet and medical treatment. All abdominal ultrasonography of the patients included in the study was evaluated in terms of fatty liver. It was observed that %53,7 of the patients were reported as normal ultrasonography. It was observed that %14 of the patients had 1st degree fatty liver, %8,1had 2nd degree fatty liver and %1,5 had 3rd degree fatty liver disease. Again, when the carotid Doppler ultrasonography of the patients was examined in terms of plaque formation, it was seen that %2,9 of the patients had plaque in the carotid artery. It was determined that %1,4 of the patients included in the study group died during the follow-up period. Conclusion: Hyperlipidemias are among the important metabolic diseases in terms of both cardiovascular disease risk and other complications that may accompany it. The clinic varies depending on the age of onset and especially the treatment process, regular drug use and, most importantly, compliance with diet and exercise treatments. Early diagnosis of these diseases, which affect many organs and systems, detailed metabolic evaluation, symptomatic and primary treatments, will increase the survival of the patients and prevent the deterioration of the clinic.