Annelik rolünün değişim süreci ve sosyal medya
The change process of motherhood role and social media
- Tez No: 882861
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN VATANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Annelik, Annelik Rolü, Instagram, Sosyal Medya, Geleneksel Annelik, Dijital Annelik, Melez Annelik, Motherhood, Digital Motherhood, Hybrid Motherhood, Instagram, Social Media, Traditional Motherhood, Motherhood Role
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmanın temel amacını, bir toplumsal cinsiyet rolü olarak annelik rolünün dijital platformalar üzerinden aldığı biçim ve niteliği araştırmak oluşturmaktadır. Tüm insanlık tarihi boyunca yaşama koşullarına bağlı olarak değişim geçiren, yeni sosyo-ekonomik, teknolojik, siyasi, kültürel, ideolojik vs şartlara adapte olmak için kendini dönüştüren toplumsal cinsiyet rollerinin önemli bir unsuru olarak“annelik”de hemen her zaman değişmiş ve dönüşmüştür. Bu tez çalışmasında,“Geleneksel”,“Dijital”ve“Melez”olarak isimlendirilen 30 katılımcı anne ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen verilerin analizi için içerik analizinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda annelik rolünün geçmişten günümüze bilgi ve teknolojideki gelişmelerle birlikte değişip dönüştüğü tespit edilmiştir. Instagram'da sunulan annelik rolünün takipçi anneleri olumlu ve olumsuz etkilediği, annelik rolünün öğrenilmesinde ve aktarılmasında bu platformun belli bir güce sahip olduğu, annelerin bu platform üzerinde belli kazanımlara sahip olduğu ve çocuğun bu ortamda nesneleşirken anneliğin de araçsallaştırıldığı görülmüştür. Literatürde yer alan geleneksel ve dijital anneliğe, literatürde yer almayan bir kavram olan 'Melez Annelik' dâhil edilmiştir.Bu kavramsallaştırma tez çalışmasını özgün kılarken alanyazına da katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the form and nature of motherhood as a gender role through digital platforms. Throughout human history,“motherhood,”as an important element of gender roles, has almost always changed and transformed to adapt to new socio-economic, technological, political, cultural, ideological, etc. conditions. In this thesis, interviews were conducted with 30 participant mothers labeled as“Traditional,”“Digital,”and“Hybrid.”Content analysis was used to analyze the data obtained from the interviews. As a result of the study, it was determined that the role of motherhood has changed and transformed with the developments in information and technology from the past to the present. It has been observed that the motherhood role presented on Instagram affects follower mothers positively and negatively, that this platform has a certain power in learning and transferring the motherhood role, that mothers have certain gains on this platform, and that motherhood is instrumentalized. At the same time, the child is objectified in this environment. 'Hybrid Motherhood,' a concept that is not included in the literature, is included in traditional and digital motherhood in the literature. This conceptualization makes this thesis unique and contributes to the literature.