Cerrahi korkunun koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren hastalarda iyileşme kalitesine etkisi
The effect of fear of surgery on good quality in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 883074
  2. Yazar: ENES ÖZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUNİDA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Korku, İyileşme Kalitesi, Koroner Arter Bypass Greft Cerrahisi, Hemşire, Fear of Surgery, Quality of Healing, Coronary Artery Bypass Graft Surgery, Nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırma cerrahi korkunun koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren hastalarda iyileşme kalitesine etkisini araştırmak amacıyla tanımlayıcı ilişkisel olarak yapıldı. Materyal ve metot: Araştırmanın evrenini Kayseri Şehir Hastanesinde Koroner Arter Bypass Grefti ameliyatı olacak olan; ameliyat öncesi Kalp ve Damar Cerrahisi servisinde yatan ve ameliyat sonrası da Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen hastalar, örneklemini ise bu hastalar arasından araştırmaya alınma kriterlerine uyan 164 hasta oluşturdu. Aralık 2022 ile Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılan araştırmada, veriler; Kişisel Bilgi Formu, Cerrahi Korku Ölçeği (ÇKÖ) ve İyileşme Kalitesi-40 Anketi ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesi ise SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 25 programı ile yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %47.6'sının 55-64 yaş arasında olduğu, %71.3'ünün erkek olduğu saptandı. Araştırma sonucunda hastaların Cerrahi Korku Ölçeği toplam puan ortalaması 40.79 ± 26.09, İyileşme Kalitesi Ölçeği toplam puan ortalaması ise 137.8 ± 28.29 olarak bulundu. Araştırma sonucunda, cerrahi korku ile iyileşme kalitesi arasında negatif yönde orta düzeyde (r =-0.531) istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlendi. Sonuç: Araştırmaya katılan hastaların cerrahi korku puanları arttıkça iyileşme kalitesi puanlarının azaldığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted descriptively and relationally to investigate the effect of surgical fear on the quality of recovery in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery. Material and method: The population of the research includes those who will undergo Coronary Artery Bypass Graft surgery at Kayseri City Hospital; The patients who were hospitalized in the Cardiovascular Surgery ward before the surgery and followed up in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit after the surgery, and the sample consisted of 164 patients who met the inclusion criteria for the study. In the research conducted between December 2022 and May 2023, data; It was collected with the Personal Information Form, the Surgical Fear Scale (MCQ) and the Quality of Healing 40 Questionnaire. The evaluation of the data was done with the SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 25 program. Results: It was determined that 47.6% of the patients participating in the study were between the ages of 55-64 and 71.3% were male. As a result of the research, the patients' average surgical fear score was found to be 40.79 ± 26.09, and the recovery quality score was 137.8 ± 28.29. As a result of the research, it was determined that there was a statistically significant (r = -0.531) negative, moderate relationship between the surgical fear average and the quality of recovery. Conclusion: It was determined that as the surgical fear scores of the patients participating in the study increased, their recovery quality scores decreased.