Hipospadias hastalarında hipospadiasın seviyesine göre androjen reseptör ekspresyonunun düzeyinin karşılaştırılması
Comprasion of the level of androgen receptor expression in hypospadias patients according to the level of hypospadias
- Tez No: 883432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYTULLAH YAĞIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Androjen reseptör, hipospadias, son ograna etki, prepüsyum, Androgen receptor, hypospadias, end organ effect, preputium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Erkeklerde dış genitalya gelişimi, androjen reseptörleri (AR) aracılığıyla normal aktivite gösteren androjen hormonlarına bağlıdır (testosterone (T) ve dihidrotestosterone (DHT)). Erkeklerde en sık görülen penil anomali hipospadiastır. Biz bu çalışmada hipospadias tiplerine göre üretral plakta ve prepüsyel spesmenlerde AR ekspresyon düzeylerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal ve metod: Nisan 2019 tarihinden sonra polikliniğimize başvuran hipospadias hastaları 1 yıl süreyle çalışmaya alındı. Hipospadias Çalışma grubuna koronal, subkoronal, midshaft, proksimal, penoskrotal ve perineal seviye olmak üzere her tipte hipospadias hastaları dahil edildi. Kontrol grubu olarak herhangi bir hastalığı olmayan rutin ve/veya dini amaçlı sünnet talebiyle başvurmuş hastaların prepüsyel dokuları kullanıldı. Alınan örnekler -80° dolapta saklandı. AR ve düz kas antikoru (SMA) immün çalışması uygulandı. Bulgular: Tüm örneklerin SMA ile boyandığı görüldü. Kontrol ve hipospadias grubunda mQuick ile yapılan karşılaştırmada prepisyumdaki AR oranında ve mQuicks skorlamasında hipospadias grubunda istatiksel anlamlı olarak fark bulundu. Hipospadias grubunda AR ünün düşük olduğu bulundu. Ancak kontrol ve hipospadias grubunda AR varlığı ve yoğunluğunda anlamlı fark bulunmadı. Hipospadias grupları kendi içerisinde üretral plaktaki androjen reseptör varlığı, yoğunluğu, mQuicks skorlamasına göre karşılaştırıldığında penoskrotal tipte AR yoğunluğu ve mQuicks skorlamasının anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Kontrol ve hipospadias grubunda prepisyumdaki AR tutulumunun istatiksel olarak farkı olmasa da hipospadias grubunda sayısal olarak anlamlı derecede düşük olduğu bulundu. Kontrol ve hipospadias grubu prepisyumdaki androjen reseptör yoğunluğuna göre karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmasa da sayısal olarak hasta grubunda büyük oranda tutulumun mQuicks skorlamasına göre 0 ve 1 olduğu bulundu. Sonuç:Hipospadiasın multifaktöriyel olduğu bilinmektedir. Ancak androjen sentez veya metabolizmasındaki bozukluğun hipospadias ile yüksek ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada androjen reseptörününekspresyonunun hipospadias ve hipospadiasın ağır tiplerinde daha düşük olduğu görülmektedir.Androjen aktivitesi ve etkisinin mekanizması ve yolaklarının ortaya konmasını sağlayacak iler çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar sayesinde tedavide hormonal etkilerin olası rolü ve belki de engellenmesinin gündeme gelmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The development of external genitalia in men depends on adrogen hormones ( testosterone (T) and dihydrotestosterone (DHT)) that show normal activity through androgen receptors (AR). The most common penile anomaly in humansis hypospadias. In this study, we aimed to compare AR expression levels in urethral plate and preputial specimens according to hypospadias types. Materials and method: Patients with hypospadias who admitted to our clinic between April 2019 and April 2020 are included in the study . All hypospadias types are within the scope of the study; coronal, subcoronal, mid-penile, proximal, penoscrotal and perineal .Preputial specimens of the patients who admitted to our clinicforroutine or religeous circumcision were used as the control group. The samples taken were stored under -80 oConditions. AR and SMA immunostudies wereperformed. Resutls:All samples stained with SMA.When mQuick scores are compared, AR rate was significantly lower in the preputial tissue and mQuicks scoring was in the urethral plate.. However, there was no significant difference in receptor presence and receptor density between the control and hypospadias groups. When the hypospadias groups were compared according to the presence and density of androgen receptors in the urethral plate and mQuicks scoring, the presence, density and mQuicks score was significantly lower in the penoscrotal type. Although not statisticallysignificant, AR involvement was lower in the hypospadias group. Although was not statistically significant,androgen receptor density , in the urethral plate was vastly 0 and 1,( mQuicks scores). Conclusion:Although it is a fact that hypospadias is multifactorialdisorder, androgen synthesis or metabolism are highly associated with hypospadias. In our study, the expression of the androgen receptor isfound lower in hypospadias and severe types of hypospadias. Further studies are needed to reveal the mechanism and pathways of androgen activity and effect. Further studies may reveal the role of hormones in the treatment and maybe in the prevention of the disease.