7. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde eğitsel oyun yöntemi kullanımının akademik başarı ve http://172.16.2.176:8102/UlusalTezMerkezi/YonetimPaneli/tezDetay.jsp?sira=9tutuma etkisi
The effect of using educational game method in 7th grade religious culture and ethics lesson on academic achievement and attitude
  1. Tez No: 883702
  2. Yazar: HAVVA GÜLBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Eğitsel Oyun, Oyun Tabanlı Öğrenme, Din Eğitiminde Oyun, Religious education, Educational Game, Game-Based Learning, Play in Religious Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı din öğretiminde eğitsel oyun yöntemi kullanımının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alan 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarı düzeylerine ve derse karşı tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma 'Güzel Ahlaki Tutumlar' ünitesi 'Doğruluk, Adalet, Sabır, Saygı, Özdenetim' konuları özelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda konunun bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilebilmesi için karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma yöntem araştırma desenlerinden birisi olan iç içe gömülü desen (embeded design) ise araştırmanın desenini oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel boyutunda ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında, bir İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören 20 öğrenci deney grubu 20 öğrenci kontrol grubunda olmak üzere toplam 40 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği, Akademik Başarı Testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel boyutunda elde edilen nicel verilerin analizinde istatistiksel analiz paket programı SPSS 21 kullanılmıştır. Gerekli varsayımları karşılama durumuna göre parametrik testlerden bağımlı gruplar t testi ve bağımsız gruplar t testi ile parametrik olmayan testlerden Wilcoxon işaretli sıralar testi ile Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, geleneksel yöntemle işlenen dersler öğrenciye akademik başarı anlamında istenilen düzeyde fayda sağlamamaktadır. Eğitsel oyun metodu kullanılarak işlenen dersler öğrencinin dersteki başarı düzeyinin yükselmesinde ve derse karşı olumlu tutum geliştirmesinde anlamlı bir fark oluşturmaktadır. Din eğitiminde eğitsel oyun yöntemi kullanımının başarı düzeyini artırmada ve davranış geliştirmede öğrencilerin aktif katılımını sağlayarak; dinamik bir süreç, eğlenceli, heyecanlı ve verimli bir öğrenme ortamı oluşturulmada yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of using educational game method in religious education on the academic achievement levels and attitudes of 7th grade students taking Religious Culture and Moral Knowledge course. The research was conducted on the topics of 'Truthfulness, Justice, Patience, Respect, Self-Control' in the 'Good Moral Attitudes' unit. In our study, mixed research method was used to evaluate the subject with a holistic approach. Embedded design, which is one of the mixed method research designs, constitutes the design of the research. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group was preferred. The research was carried out with a total of 40 students, 20 students in the experimental group and 20 students in the control group, studying in an Imam Hatip Secondary School in the 2023-2024 academic year. Religious Culture and Moral Knowledge Course Attitude Scale, Academic Achievement Test, and semi-structured interview form were used as data collection tools. Statistical analysis package software SPSS 21 was used to analyze the quantitative data obtained in the experimental dimension of the research. Depending on the fulfilment of the necessary assumptions, dependent groups t test and independent groups t test were used as parametric tests and Wilcoxon signed-rank test and Mann Whitney U test were used as nonparametric tests. According to the findings obtained, the lessons taught with the traditional method do not provide the students with the desired level of academic achievement. The lessons taught by using educational game method make a significant difference in increasing the success level of the student in the lesson and developing a positive attitude towards the lesson. It has been concluded that the use of educational game method in religious education is useful in creating a dynamic process, fun, exciting and efficient learning environment by providing active participation of students in increasing the level of success and developing behaviour.