A sociological research on the individual and socialconsequences of substance addiction: The case of Erbil
Madde bağımlılığın bireysel ve toplumsal sonuçlarınayönelik sosyolojik bir araştırma: Erbil örneğ
  1. Tez No: 883847
  2. Yazar: ARAM NEAMAT YOUSIF MZWRI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel ve Toplumsal Sonuçları, Erbil Örneği, Madde Bağımlılığı, Sosyolojik Bir Araştırma, A Sociological Research, Erbil Example, Individual and Social Consequences, Substance Addiction. Quantity of Page: xi +139
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yüksek Lisans Tezi Aram Neamat MEZWRI VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AĞUSTOS, 2024 MADDE BAĞIMLILIĞIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL SONUÇLARINA YÖNELİK SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: ERBİL ÖRNEĞİ ÖZET Bu araştırma, Erbil'deki cezaevlerinde mahkûm olan 18-35 yaş arasındaki gençlerin madde bağımlılığının bireysel ve toplumsal sonuçlarını sosyolojik bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, nitel ve nicel yöntemin birlikte kullanıldığıkarma bir yöntem kullanılmıştır. Dolayısıyla araştırmada hem nitel hem de nicel veri toplama ve analiz tekniklerikullanılarak araştırma veriler elde edilip analiz edilmiştir. Araştırmada, madde bağımlılığının gençler üzerinde ciddi biyolojik, psikolojik ve sosyolojik etki ve sonuçlara yol açtığına ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Ayrıca madde bağımlılığın gençlerde zayıflamış bağışıklık sistemi, beslenme bozuklukları ve kronik hastalıkları gibi sağlık sorunlarına, depresyon, anksiyete ve düşük benlik saygısı gibipsikolojiksorunlara ve aile içi çatışmalara, sosyal izolasyona, eğitimve iş hayatı gibi sosyal yaşam alanlarında farklı sorunlara yol açtığı bulgulanmıştır. Böylece araştırmada,madde bağımlılığının gençler arasında yaygınlaşması toplumsal güvenliği tehdit ettiği, suç oranlarını artırdığı,genç nüfusun üretkenliğini azaltarak ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediği ve sağlık hizmetlerine yönelik ekonomik yükü artırdığı gibi olumsuz bireysel ve toplumsal sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada, madde bağımlılığının olumsuz bireysel ve toplumsal sonuçlarıyla mücadele için genç bireylere yönelik bilinçlendirme odaklı eğitim programların yaygınlaştırılması, toplumda madde bağımlılığına karşı farkındalığın oluşturulması, ailelere yönelik destek programlarının oluşturulması, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişilebilirliğinin artırılması, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve devlet kurumları arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
M.Sc. Thesis Aram Neamat MEZWRI VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITY INSTITUE OF SOCIAL SCIENCE AUGUST, 2024 A SOCIOLOGICAL RESEARCH ON THE INDIVIDUAL AND SOCIAL CONSEQUENCES OF SUBSTANCE ADDICTION: THE CASE OF ERBIL ABSTRACT This research aimed to examine the individual and social consequences of substance addiction of young people between the ages of 18-35 who are incarcerated in prisons in Erbil, from a sociological perspective. The research used a mixed method in which qualitative and quantitative methods were used together. Therefore, research data was obtained and analyzed using both qualitative and quantitative data collection and analysis techniques. The research found findings that substance addiction causes serious biological, psychological and sociological effects and consequences on young people. In addition, it has been found that substance addiction causes health problems such as weakened immune system, nutritional disorders and chronic diseases in young people, psychological problems such as depression, anxiety and low self-esteem, and family conflicts, social isolation, and different problems in social life areas such as education and business life. Thus, the study found negative individual and social consequences, such as the prevalence of substance addiction among young people threatening social security, increasing crime rates, negatively affecting economic growth by reducing the productivity of the young population, and increasing the economic burden on health services. In the research, in order to combat the negative individual and social consequences of substance addiction, dissemination of awareness-oriented training programs for young individuals, raising awareness against substance addiction in the society, creating support programs for families, increasing accessibility to treatment and rehabilitation services, cooperation between non-governmental organizations, local governments and state institutions. Suggestions such as strengthening cooperation were presented.