Hastanemizde status epileptikus ile takip edilen hastaların EEG özellikleri ile birlikte prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of EEG characteristics and prognostic factors in patients with status epilepticus in our hospital
  1. Tez No: 884332
  2. Yazar: SEMA NUR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK MİDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Refrakter SE, INCNS, APACHE-2, SAPS-2, SOFA, STESS, EMSE, GKS, mRS, mortalite, Refractory SE, INCNS, APACHE-2, SAPS-2, SOFA, STESS, EMSE, GCS, mRS, mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Status epileptikus (SE), yüksek mortalite ve morbidite nedeni olan yaygın görülen bir nörolojik acil olup her 3 hastadan biri ilk basamak tedaviye yanıtsız olmaktadır. EEG hem SE tanısı hem de takip ve prognozu için önemlidir. SE için spesifik olan STESS (Status Epileptikus Şiddeti Skoru), EMSE (Epidemiyology- Based Mortality Score in Status Epilepticus), dört sistemik şiddet skoru olan APACHE-2 (Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi), SAPS-2 (Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru-2), SOFA (Sıralı Organ Yetmezliği Değerlendirmesi) ve INCNS (Enflamasyon, Beslenme, Bilinç, Nörolojik fonksiyon ve Sistemik durum) ile karşılaştırılarak mortalite ve direnç üzerine performanslarını incelemek hedeflenmiştir. Hastalarda bilinç durumu için Glaskow koma skalası (GKS), komorbidite için yaşa göre ayarlanmış Charlson komorbidite indeksi (ACCI) ve morbidite için SE öncesi Modifiye Rankin Skoru (mRS) hesaplanarak refrakterlik ve mortalite üzerine etkilerine bakılması amaçlanmıştır. Yöntem: Dört yıllık süre içinde hastanemizde takip edilen ve EEG verileri olan 188 hasta ve 200 SE atağı çalışmaya alındı. Mortalite ilişkili veriler hasta sayısı üzerinden, refrakterlik ilişkili veriler atak sayısı üzerinden incelendi. Skorların sensitivite, spesifite, doğruluk ve eğri altında kalan alan (AUC) hesaplanarak karşılaştırıldı. Bulgular: Refrakterlik riskini öngörme açısından en iyi skor GKS ve INCNS (AUC=0,86) iken mortalite riski için SOFA (AUC=0,81) skoru olduğu bulundu. INCNS, APACHE-2, SAPS-2 ve SOFA skorları; SE için refrakterlik değerlendirilmesinde daha önce kullanılmamıştı. SAPS-2, SOFA, APACHE-2, INCNS gibi sistemik hastalık skorları mortaliteyi ve refrakterliği öngörmede STESS ve EMSE'den daha güçlüydü. Jeneralize periyodik deşarjlar mortalite ve direnç ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: SE'li erişkinlerde bakılan bu skorlarla mortalitenin %48'i ve refrakterliğin %53'ü açıklanabilmiş olup hiçbiri refrakterliği ve mortaliteyi tek başına ya da birlikte öngörememektedir. Bunun için daha spesifik skorlara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Status epilepticus (SE) is a common neurological emergency with high mortality and morbidity, with one in three patients being refractory to first-line treatment. EEG is important for the diagnosis, follow-up, and prognosis of SE. This study aims to compare the specific SE severity score, STESS (Status Epilepticus Severity Score), and the EMSE (Epidemiology-Based Mortality Score in Status Epilepticus), with four systemic severity scores: APACHE-2 (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation-2), SAPS-2 (Simplified Acute Physiology Score-2), SOFA (Sequential Organ Failure Assessment), and INCNS (Inflammation, Nutrition, Consciousness, Neurological function and Systemic condition) in terms of their performance in predicting mortality and refractoriness. The study also aims to evaluate the effects of the Glasgow Coma Scale (GCS) for consciousness level, the age-adjusted Charlson Comorbidity Index (ACCI) for comorbidity, and the pre-SE Modified Rankin Scale (mRS) score for morbidity on refractoriness and mortality. Methods: A total of 188 patients and 200 SE episodes followed up in our hospital over a four-year period, with available EEG data, were included in the study. Mortality- related data were analyzed based on patient numbers, while refractoriness-related data were analyzed based on episode numbers. The sensitivity, specificity, accuracy and area under the curve (AUC) of the scores were calculated and compared. Results: The best score for predicting refractoriness risk was found to be GCS and INCNS (AUC=0.86), while the best score for predicting mortality risk was SOFA (AUC=0.81). The INCNS, APACHE-2, SAPS-2, and SOFA scores had not been previously used for assessing refractoriness in SE. Systemic disease scores like SAPS- 2, SOFA, APACHE-2, and INCNS were found to be stronger predictors of mortality and refractoriness compared to STESS and EMSE. Generalized periodic discharges were associated with both mortality and refractoriness. Conclusion: With the evaluated scores in adults with SE, 48% of mortality and 53% of refractoriness could be explained, yet none could predict refractoriness and mortality alone or in combination. More specific scores are needed for this purpose.