Değerler eğitimi temalı resimli çocuk kitaplarının incelenmesi
An analysis of illustrated children's books with a values education theme
- Tez No: 983287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE USBAŞ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Değerler Eğitimi, Çocuk Edebiyatı, Resimli Çocuk Kitabı, Early Childhood Period, Values Education, Children's Literature, Picture Storybook
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken çocukluk dönemine yönelik değerler eğitimi temalı resimli çocuk kitaplarının incelenmesidir. Bu amaçla, resimli çocuk kitapları, doküman incelemesi yöntemiyle resimleme, içerik, değerler ve gelişim alanları yönünden analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, erken çocukluk dönemine yönelik değerler eğitimi serisi yayımlayan dört farklı yayınevine ait toplam 38 resimli çocuk kitabı incelenmiştir. Bu kitaplar; Türkiye Diyanet Vakfı (15 kitap), İş Bankası (5 kitap), Kırmızı Kedi Çocuk (10 kitap) ve Nar Çocuk (8 kitap) yayınevlerinden seçilmiştir. Araştırma verileri, 'Resimli Öykü Kitaplarını Değerlendirme Ölçeği', '3-6 Yaş Çocuk Kitabı İnceleme Formu' ve araştırmacının hazırladığı 'Resimli Çocuk Kitaplarını Değerler Açısından İnceleme Formu' kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, incelenen kitaplarda arkadaşlık, güven, yardımlaşma, sorumluluk, saygı ve sevgi gibi birçok değer ele alınmıştır. En sık işlenen ana değerler ise sorumluluk, özgüven, saygı, sevgi, paylaşma, yardımlaşma, merhamet ve sabır olarak belirlenmiştir. Değerler eğitimi serilerindeki kitaplar resimleme ve içerik özellikleri açısından incelendiğinde, Kırmızı Kedi Çocuk yayınlarının diğer yayınevlerine göre daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Bu yayınevinin kitaplarında, değerlerin bireysel ve toplumsal bir bakış açısıyla, tek bir olay örgüsü içinde işlendiği tespit edilmiştir. Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarına ait resimli çocuk kitaplarında, değerlerin genellikle öğüt veren bir dille sunulduğu ve bazı eserlerde çocuğun gelişimsel özelliklerinin göz ardı edildiği tespit edilmiştir. İş Bankası yayınlarına ait kitaplarda değerlerin hem toplumsal hem de bireysel bağlamda ele alındığı, ancak değerlerin aktarımı sırasında bazı olumsuz örneklerin kullanıldığı saptanmıştır. Nar Çocuk yayınlarında ise öğüt veren bir dilin tercih edildiği, serinin bazı kitaplarının çocukların gelişim özelliklerini desteklemeye yönelik ölçütleri karşılamadığı ve eserlerde tek bir değere odaklanılmadığı belirlenmiştir. İnceleme sonucunda, değerler eğitimi serilerinde çocukların dil gelişimi, bilişsel gelişim, kişilik ve toplum gelişimlerine katkı sağlayabilecek özelliklere sahip resimli çocuk kitapları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine value-oriented picture storybooks designed for early childhood. For this purpose, the books were analyzed in terms of illustration, content, values, and developmental areas using the document analysis method. Within the scope of the research, a total of 38 picture storybooks from four different publishing houses that publish value education series for early childhood were examined. These included Turkey's Religious Foundation (Türkiye Diyanet Vakfı) with 15 books, İş Bankası Publishing with 5 books, Kırmızı Kedi Çocuk with 10 books, and Nar Çocuk with 8 books. The research data were collected using the Picture Storybooks Evaluation Scale, the 3-6 Years Children's Book Review Form, and the Picture Storybooks Values Analysis Form developed by the researcher. According to the findings, the examined books addressed many values such as friendship, trust, helpfulness, responsibility, respect, and love. The most frequently emphasized core values were responsibility, self-confidence, respect, love, sharing, helpfulness, compassion, and patience. When the picture storybooks in the value education series were evaluated in terms of illustrations and content features, it was found that the publications of Kırmızı Kedi Çocuk received higher scores compared to the others. In these books, values were presented within a single plot line from both individual and social perspectives. The publications of Türkiye Diyanet Vakfı generally presented values in a didactic manner, and in some works, children's developmental characteristics were overlooked. In the books of İş Bankası Publishing, values were addressed in both social and individual contexts; however, some negative examples were employed in the process of value transmission. In Nar Çocuk publications, a didactic style was preferred, some books did not meet the criteria supporting children's developmental characteristics, and the works did not focus on a single value. As a result of the analysis, it was determined that the picture storybooks in the value education series possessed features that could contribute to children's language development, cognitive development, personality formation, and social development.