Hemodiyaliz intersellüler adezyon molekülü-1 düzeyleri ve kolşisin etkisi
- Tez No: 88506
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Nefroloji, Hematology, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, intersellüler adezyon molekülü-1 (ICAM-1), kolşisin, Intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1), colchicine, hemodialysis III
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, tek hemodiyaliz (HD) uygulamasının solubl intersellüler ıdezyon molekülü-1 (ICAM-1) düzeyleri üzerine etkisini değerlendirmek ve jranülosit degranülasyonunun en potent inhibitörlerinden biri olan kolşisin jygulamasının hemodiyaliz sırasındaki ICAM-1 değişim profiline muhtemel etkilerini )elirlemektir. Çalışmaya kronik HD tedavisi gören, yaş ortalamaları 40.1+ 3.47 olan 8 tadın 2 erkek hasta alındı. 1.5 mg/gün dozunda üç günlük kolşisin tedavisi öncesi ve sonrası 0..30., 60., 240. dakikalarda ICAM-1 düzeyleri bakıldı ( tablo ). Tablo. Kolşisin tedavisi öncesi ve sonrası hemodiyaliz sırasındaki ortalama ICAM-1 düzeyleri (ng/ml). Tabloda da görüldüğü gibi HD sırasında ICAM-1 düzeylerinde tedavi öncesi ve sonrasında herhangi bir anlamlı değişiklik saptanmadı. Bu bulgu ICAM-1 'in kuprofan diyalizer kullanılarak yapılan hemodiyalizde gelişen biyouyumsuzluk reaksiyonlarına katkıda bulunmadığını düşündürmektedir. Serum ICAM-1 düzey değişiklikleri dikkate alındığında kolşisin uygulamasının da, ICAM-1 değişim profiline etkisi olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are some conflicting reports as to the acute effect of single emodialysis session on intercellular adhesion molecule-1(ICAM-1) levels in uremic.atients. In order to evaluate the effect of single hemodialysis session on ICAM-1 svels and determine the possible effect of colchicine therapy on the alteration >rofile of ICAM-1 during hemodialysis, we studied serum I CAM levels before and after three days colchicine therapy in 10 hemodialysis patients. The mean serum ICAM-1 levels before and after colchicine therapy are stated in.able. Table. Mean serum ICAM-1 levels (ng/ml) during hemodialysis As stated in this table, serum I CAM levels did not change during dialysis and colchicine therapy did not affect the response pattern of ICAM-1 levels.