Jamaica Kincaid'in 'Annemin Otobiyografisi' adlı romanı örneğinde kendini yeniden yazmak
Rewriting oneself in the example of Jamaica Kincaid's novel 'The Autobiography of My Mother'
  1. Tez No: 885394
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ GÜMÜŞOLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN EVLİYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Siyasal Bilimler, Western Linguistics and Literature, Linguistics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: feminizm, feminist edebiyat, siyah feminist edebiyat, post-kolonyal edebiyat, otobiyografi, Fransız feminizmi, dil, anadil, özne, öznellik, kimlik, kadın bedeni, dişil dil, écriture féminine, feminism, feminist literature, black feminist literature, post-colonial literature, autobiography, French feminism, language, mother tongue, subject, subjectivity, identity, female body, feminine writing, écriture féminine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezde; kişinin, ama özellikle de kadının“kendini yeniden yazma”öyküsünü; Jamaica Kincaid'in Annemin Otobiyografisi adlı romanı örneğinden hareketle, kendi bedeninden kovulmuş kadının kendisine, bedenine dönmesi ve kendisini kendi dilinde yeniden yazması incelenmektedir. Bu bağlamda; çalışmanın birinci bölümünde, yazı icat olalı beri, başka bir deyişle kimi kaynaklarca insanlık tarihinin ilk şairi ve yazarı kabul edilen Enheduanna'dan, yani yaklaşık olarak İ.Ö. 2270'lerden beri, her coğrafyada hep yazmış olan kadınların yazı serüveninin tarihçesi özetlenmekte; feminizm(ler) ve feminist edebiyat ile kolonyal dönemden post-kolonyal döneme siyah kadın edebiyatı incelenmektedir. İkinci bölümde; sırasıyla edebiyatta ve feminist ve siyah feminist edebiyatta otobiyografinin konumu örneklerle ele alındıktan sonra, çalışmanın ana odağı olan Annemin Otobiyografisi adlı romanın yazarı Jamaica Kincaid'in yaşam öyküsü ve yazarlık serüvenine değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise; yazarın Annemin Otobiyografisi adlı romanı dil, anadil, özne, öznellik, kimlik, kadın bedeni ve dişil dil (écriture féminine ) vd. kavramlar temelinde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the story of“rewriting oneself”of the women who have been expelled from their own bodies return to themselves, and to their bodies, and rewrite themselves in their own language, through the example of Jamaica Kincaid's novel, The Autobiography of My Mother. In this context, the first part of the study summarizes the history of the writing adventure of women, who have always written in every geography since the invention of writing, in other words, since approximately 2270 BC, (that is, since Enheduanna, who is considered by some sources to be the first poet and writer in human history); and then feminism(s) and feminist literature and black women's literature from the colonial period to the post-colonial period are examined. In the second part, after discussing and exemplifying the position of autobiography both in literature and in feminist and black feminist literature, the life story and writing adventure of Jamaica Kincaid, the author of the novel, The Autobiography of My Mother, which is the main focus of the study, is discussed. In the third section, the author's novel, The Autobiography of My Mother is analysed on the basis of concepts such as language, mother tongue, subject, subjectivity, identity, female body and feminine writing (écriture féminine).