Yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce öğretimine yönelik hazırlanan çocuk hikâye kitaplarının biçim ve içerik açısından karşılaştırılması
The comparison of children's story books prepared for teaching Turkish and English as a foreign language in terms of form and content
  1. Tez No: 887555
  2. Yazar: ELİF ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SALİH GÜLERER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Children's storybook, English, Turkish as a foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yabancılara Türkçe Öğretimi için oluşturulan A1-A2 seviyesi Yunus Emre Enstitüsü çocuk hikâye kitapları ile Oxford İngilizce çocuk hikâye kitaplarının biçim ve içerik yönünden karşılaştırılmasıdır. Her iki çocuk hikâye set kitaplarından beşer tanesi rastlantısal olarak belirlenip incelenmiştir. Literatür araştırması yapılıp uzman görüşleri ışığında çocuk hikâye kitaplarının içyapı ve dış yapı boyutlarını ele alarak hazırlanan ölçütler ile veri toplanmıştır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada veriler doküman analizi ile elde edilmiştir. Her iki kitaptan elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda her iki dilde yazılmış hikâye kitapları dış yapı özellikleri olan büyüklük, kapak ve ciltleme, kâğıt cinsi, sayfa düzenlemesi, harfler ve punto ile görseller bakımından farklılık gösterirken; şekil, satır aralıkları ve uzunlukları bakımından benzerlik göstermektedir. Dış yapı özellikleri bakımından her iki kitap serisinin literatüre uygun olduğu görülmüştür. İçyapı özellikleri bakımından ise konu, tema ve ana düşünce, bakımından her iki dildeki kitaplar çocuğa görelik ilkesi bakımından benzerlik göstermektedir. Kahramanlar ve tipler, varlıklar açısından her iki dildeki hikâye kitaplarının çeşitlilik sağladığı görülmektedir. Eğitsel iletiler bakımından incelenen her iki dildeki kitaplarda çocuğun duygu, düşünce ve hayal gücünü geliştirici iletiler ile buluştuğu görülmektedir. Mekân, çevre, okuma kolaylığı ve zaman başlıklarında da benzerlik gösteren kitapların dil ve anlatım bakımından farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the A1-A2 level Yunus Emre Institute children's story books and Oxford English children's story books created for teaching Turkish to foreigners in terms of form and content. Five of each of the two sets of children's story books were randomly selected and analyzed. Literature research was conducted and data were collected with the criteria prepared by considering the internal structure and external structure dimensions of children's story books in the light of expert opinions. In this qualitative study, data were obtained through document analysis. The data obtained from both books were analyzed with descriptive analysis technique. As a result of the study, story books written in both languages differ in terms of external structure features such as shape and size, cover and binding, paper type, page arrangement, letters and font size, and visuals, while they are similar in terms of line spacing and length. In terms of external structure features, both book series were found to be in accordance with the literature. In terms of internal structure features, the books in both languages are similar in terms of subject, theme and main idea in terms of the principle of being suitable for children. It is seen that the story books in both languages provide diversity in terms of heroes, characters and assets. In terms of educational messages, it is seen that the books in both languages examined in terms of educational messages meet with messages that develop the child's emotions, thoughts and imagination. It was concluded that the books, which are similar in terms of place, environment, ease of reading and time, differ in terms of language and expression.