The effects of Mobile-Assisted Language Learning (MALL) on university students' motivation and grammar learning success
Mobil Destekli Dil Öğreniminin üniversite öğrencilerinin motivasyonuna ve dil bilgisi öğrenme başarısına etkisi
  1. Tez No: 887964
  2. Yazar: MUHAMMET HASAN YENİCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNA AKALIN KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: oyunlaştırma, mobil destekli dil öğretimi, dilbilgisi öğrenme başarısı, Quizizz, motivasyon, gamification, mobile supported language teaching, grammar learning success, Quizizz, motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, oyunlaştırmaya yönelik mobil destekli dil öğrenimi aracı olan Quizizz'in uygulanmasıyla öğrencilerin İngilizce öğrenme motivasyonu ve İngilizce dilbilgisi öğrenme başarısı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde birinci sınıfta öğrenim gören 64 üniversite öğrencisi ile 7 hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Araştırma, deney ve kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırma desenini benimsemiştir. Bu çalışmanın amacına uygun olan sonuçlara ulaşmak için, öğrencilerin mobil oyunlaştırma öncesi ve sonrası başarılarını ölçen hem nitel hem de nicel veri toplama yöntemleri içeren ön test ve son test, motivasyon anketi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın nicel verilerinin sonuçları, mobil destekli oyunlaştırmanın, MDDÖ'de oyunlaştırma sonrasında deney grubu öğrencilerinin ön ve son test sonuçlarında etki büyüklüğünde anlamlı bir fark olduğunu, yani deney grubu öğrencilerinin puanlarının anlamlı olduğunu göstermiştir (p=0,01). Ancak deney ve kontrol grupları arasında son test sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. İki grubun son test puanları arasında az düzeyde fark olması, Quizizz'in kontrol grubunda kullanılan geleneksel yöntemlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir avantaj sağlayacak kadar güçlü olmayabileceğini düşündürmektedir. Ancak yarı yapılandırılmış görüşmeler ve anket, deney grubundaki öğrencilerin mobil öğrenme sonrasında İngilizce dil bilgisi öğrenmeye yönelik daha olumlu tutumlara sahip olduklarını ortaya çıkardı. Anket ön test ve son test sonuçlarına göre iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Quizizz'in oyun temelli yaklaşımı özellikle öğrenci motivasyonunu arttırmada etkilidir. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçlarına göre mobil tabanlı oyunlaştırmanın, oyun öğelerinin ve oyunların sunduğu etkileşimli ortamın da yardımıyla öğrencilerin başarısını orta düzeyde teşvik edebileceği ve motivasyonu olumlu yönde artırabileceği sonucuna varılabilir. Quizizz'in anında geri bildiriminin ve rekabetçi unsurlarının öğrenme deneyimini öğrenciler için daha ilgi çekici ve motive edici hale getirdiğini göstermiştir. Görüşme katılımcılarından ve anketten elde edilen veriler doğrultusunda Quizizz'in motivasyon aracı olarak kullanılması istenen etkiyi yaratmış ve dil bilgisi öğrenmede olumlu bir tutum oluşmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study's objective is to look at the effects of the application of Quizizz, a Mobile-Assisted Language Learning (MALL) tool for gamification on students' motivation to study English as a foreign language and their comprehension of English grammar. Method: 64 first-graders enrolled in Atatürk University Faculty of Tourism participated in the seven-week research. The research strategy used in the study was quasi-experimental, including control and experimental groups. In order to achieve results that are suitable for the purpose of this study, pre-test and post-test, motivation survey and semi-structured interviews, which include strategies for gathering data that are a combination of qualitative and quantitative measuring students' success before and after mobile gamification, were used. Findings: The findings of the study's quantitative data have shown that mobile assisted gamification was a significant difference in the size of an impact in the experimental group students' pre- and post-test results after playing on the MALL, that is, student's test results for the experimental group (p = 0.01). The experimental and control groups' final test scores did not, however, differ statistically significantly (p = 0.26). The fact that the two groups have a slight difference between the post-test scores suggests that it may not be strong enough to provide a statistically significant advantage over the traditional methods used in Quizizz's control group. However, semi -structured interviews and survey proved that the experimental group's students had more favorable attitudes towards learning English grammar after mobile-assisted language learning. According to the pre-test and post-test results of the questionnaire, there was a statistically significant difference between the two groups (p = 0.01). Quizizz's game-based approach appears to be particularly effective in enhancing student motivation. Conclusions: In light of the study's findings, it is apparent that whereas mobile based gamification has the potential to boost student achievement in moderation, because of the benefits of gaming features and the engaging setting they offer, it may lead to enhanced motivation. The research has shown that Quizizz's immediate feedback, competitive elements make the learning experience more engaging and motivating for students. In line with the data obtained from the participants of the interview and the questionnaire, the use of Quizizz as a motivation tool had a desired effect and provided a positive attitude in learning grammar.